Četvrtak, 20. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grupa za ljudska prava: SAD planira izgraditi diplomatski kompleks na palestinskoj zemlji u istočnom Al-Qudsu

Preuzmite sliku

Sjedinjene Američke Države (SAD) planiraju izgraditi diplomatski kompleks na privatnoj imovini oduzetoj Palestincima u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu), objavila je u nedjelju organizacija za ljudska prava.

Pravni centar za prava arapskih manjina u Izraelu (Adalah) navodi da su pronašli nove dokaze da se zemljište na kojem se gradi diplomatski kompleks, nalazi na privatnoj imovini oduzetoj Palestincima.

“Zemljište na kojem će se graditi američki diplomatski kompleks registrovano je na ime Države Izrael, ali je nezakonito oduzeto palestinskim izbjeglicama i interno raseljenim Palestincima koristeći izraelski Zakon o imovini odsutnih iz 1950. godine”, navodi se.

Podsjećajući na predstojeću posjetu američkog predsjednika Joea Bidena Izraelu, centar Adalah je saopštio da potomci prvobitnih vlasnika imovine, uključujući američke državljane i palestinske stanovnike istočnog Al-Qudsa, zahtijevaju “hitno otkazivanje plana”.

“Ako bude izgrađena, sjedište američke ambasade biće smješteno na zemljištu koje je oduzeto Palestincima kršenjem međunarodnog prava”, dodaje se u saopštenju.

Biden bi trebao doći u Izrael 13. jula u okviru turneje koja će uključivati ​​i grad Ramallah na Zapadnoj obali i Saudijsku Arabiju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje