Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

G7 poziva treće strane da prekinu pomagati Rusiji u ratu protiv Ukrajine

Preuzmite sliku

Grupa sedam (G7), organizacija koja okuplja najveće ekonomije svijeta, najavila je dodatne sankcije Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini.

Najava je uslijedila nakon sastanka ministara vanjskih poslova koji je jutros održan u Japanu.

“Ostajemo predani intenziviranju sankcija protiv Rusije, koordinaciji i potpunoj provedbi istih“, rekli su šefovi diplomacije država G7 u zajedničkoj izjavi.

Ministri su poručili da ratni zločini ne smiju ostati nekažnjeni.

“Ne može biti nekažnjivosti za ratne zločine i druge zločine kao što su ruski napadi na civile i kritičnu civilnu infrastrukturu“, navodi se u izjavi.

Posebna pažnja posvećena je pokušajima drugih zemalja da pomognu Rusiji u izbjegavanju sankcija i materijalnoj pomoći.

“Ponavljamo naš poziv trećim stranama da prestanu pomagati Rusiji u ratu ili će se suočiti s velikim troškovima. Pojačat ćemo našu koordinaciju kako bismo spriječili i odgovorili na treće strane koje isporučuju oružje Rusiji i nastavimo poduzimati akcije protiv onih koji materijalno podržavaju ruski rat protiv Ukrajine”,  navodi se u saopćenju.

Dokument, koji su podržali šefovi diplomatija, pripremljen je kao predložak za predstojeći summit G7 u Hiroshimi narednog mjeseca i uključuje tekstove o Iranu, Mijanmaru, nuklearnom neširenju i drugim bitnim globalnim pitanjima.

Posebnu pažnju posvećuje dvjema krizama – rastućim prijetnjama Kine i njenim vojnim manevrima oko Tajvana o ruskoj invaziji na Ukrajinu i prijetnjama ruskog čelnika da će upotrijebiti taktičko nuklearno oružje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,