Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Filipini: Pronađeno tijelo ubijenog njemačkog državljana, kome su pripadnici terorističke organizacije odrubili glavu

Preuzmite sliku

Filipinski marinci pronašli su u subotu posmrtne ostatke njemačkog državljana, kome su pripadnici terorističke organizacije Abu Sayyaf odrubili glavu nakon što je rok za njegovu otkupninu istekao, prenos Anadolu Agency (AA).

Regionalni vojni zapovjednik Carlito Galvez Jr. saopštio je da su marinci iskopali glavu i tijelo Juergena Gustava Kantnera u planinskom predjelu grada Indana u južnoj provinciji Sulu, gdje militanti drže nekoliko stranih i domaćih taoca.

Predsjednik Filipina Rodrigo Duterte uputio je poruku izvinjenja Njemačkoj i Kantnerovoj porodici, nakon što vladine nisu uspjele da ga spase iz zatočeništva gdje je boravio gotovo četiri mjeseca.

U akciji potrage njemačkog državljana, koji je otet u novembru prošle godine, ranjeno je desetine filipinskih snaga, dok je 16 pripadnika Abu Sayyafa ubijeno.

Militantna grupa Abu Sayaf na Filipinima djeluje još od 1991. godine. Riječ je o radikalnoj grupi koja vodi borbu za nezavisnost muslimanskih provincija na Filipinima, a do sada su izveli na stotine bombaških napada, otmica i atentata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje