Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

FBI agenti uhapsili osnivača kineske kripto platforme

Preuzmite sliku

Američko ministarstvo pravde objavilo je u srijedu da je poduzelo akciju protiv kineske platforme za razmjenu kriptovaluta i uhapsilo njenog osnivača, javlja Anadolija.

Zamjenica državnog tužioca Lisa Monako na konferenciji za novinare opisala je ovaj potez kao “značajan udarac ekosistemu kripto kriminala”.

Anatolii Legkodymov, ruski državljanin i osnivač platforme Bitzlato registrovane u Hong Kongu, uhapšen je u Miamiju na Floridi od strane agenata FBI-a.

U optužbama se navodi da je upravljao visokotehnološkim finansijskim čvorištem koje je opsluživalo “poznate kriminalce”, rekla je Monaco, tvrdeći da je platforma Bitzlato omogućila prijenos stotina miliona dolara u nezakonitim sredstvima.

Monaco je istakla da je Bitzlato bio ključni finansijski resurs za zloglasno tržište Hydra Darknet, najduže i najveće “darknet” tržište na svijetu, odgovorno za 80 posto svjetskih “darknet” transakcija.

Kako je kazala, Hydra i Bitzlato formirali su visokotehnološku osovinu kripto kriminala, koja je uključivala nezakonite kupovine droga, ukradene finansijske podatke, hakerske alate sa kripto računa koji su iznosili više od 700 miliona dolara u transferima između 2018. i 2022. godine.

Monaco je izjavila da su nedavne akcije “pokazale svima koji žele da zloupotrijebe sistem kriptovaluta”, naglašavajući da će SAD i njihovi partneri koristiti sve moguće alate “da napadnu kriminalnu upotrebu darkneta i kriptovaluta”.

SAD poduzeo akciju protiv kineske kripto platforme, uhapšen

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,