Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Erupcija vulkana u Indoneziji: Evakuirana 274 planinara (VIDEO)

Preuzmite sliku

Vulkan Barujari na indonezijskom otoku Lombok eruptirao je jučer, a spasilačke ekipe evakuirale su 274 planinara koji su se u momentima erupcije nalazili na toj planini.

Barujari je vulkan u sastavu vulkanskog lanca Rinjani, a indonezijski zvaničnik Taufikur Rahman saopćio je da je na toj planini jučer došlo do iznenadne eksplozije i oslobađanja velikih količina vulkanskog pepela.

Vulkanski pepeo se nakon nekoliko sati erupcije digao i do dva kilometra u zrak, što je uzrokovalo otežano funkcioniranje i kašnjenja letova na Međunarodnom aerodromu Lombok i aerodromu Ngurah Rai na Baliju, javlja Anadolija. 

“Spasilačke ekipe uspješno su evakuirale 274 planinara sa planine Barujari. Među njima je bilo 248 stranaca i 26 planinara iz Indonezije“, kazao je Rahman.

Područje oko vulkana Barujari, visokog 3.726 metara, prekriveno je vulkanskim pepelom, a lokalno stanovništvo pozvano je na oprez, iako do sada nije došlo do evakuacija u selima.

Vulkanski lanac Rinjani je jedan od oko 130 aktivnih vulkana u Indoneziji koji se nalazi tektonski aktivnom pacifičkom pojasu poznatom i kao Vatreni prsten.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,