Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dobrotvorna organizacija ‘Remembering Srebrenica UK’ uputila pismo na 10.000 adresa bh. građana u Velikoj Britaniji

Preuzmite sliku

Dobrotvorna organizacija ‘Remembering Srebrenica UK’, koju finansira Vlada Velike Britanije, uputila je danas pismo na 10.000 adresa bh. građana u Velikoj Britaniji da od svojih lokalnih zastupnika traže da djeluju u vezi s krizom u Bosni i Hercegovini.

‘Remembering Srebrenica’ je duboko zabrinuta zbog ozbiljne situacije u Bosni i Hercegovini. Kao odgovor na uvođenje zakona o negiranju genocida od strane prethodnog visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik prijeti napuštanjem državnih institucija – uključujući i ponovno formiranje vojske Republike Srpske, iste one odgovorne za genocid u Srebrenici, navodi se u saopštenju.

Aktuelni visoki predstavnik Christian Schmidt opisao je formiranje paralelnih entitetskih institucija jednako “odcjepljenju” i upozorio da zemlji prijeti neposredna opasnost od raspada, s “vrlo stvarnim” izgledima za ponovni sukob. Organizacija ‘Remembering Srebrenica’ aktivno radi sa zastupnicima iz cijelog političkog spektra i u Donjem domu i Domu lordova, Svestranačkoj parlamentarnoj grupi za Bosnu, Svestranačkoj parlamentarnoj grupi za Srebrenicu, kao i sa pojedincima i organizacijama na podizanju svijesti o naglom pogoršanju situacije u Bosni i Hercegovini.

Jedna od osoba koja je, pored ostalih zastupnika u Parlamentu koji su iznijeli svoje mišljenje i odgovarali na pitanja o situaciji u BiH prošle sedmice, doprinijela o podizanju svijesti o novonastaloj situaciji u BiH je zastupnica Alicia Kearns koja je predsjedavajuća Svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu. Ona je organizovala hitan okrugli stol zastupnika uz brifing ambasadora Bosne i Hercegovine, Vanje Filipovića, kao i barunica Arminka Helić koja je kontinuirano vodeći glas u ovom kritičnom vremenu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,