Četvrtak, 2. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Do 2026. očekuje se 87,5 miliona onih koji će na računu imati milion dolara

Preuzmite sliku

Uprkos ratu u Ukrajini i inflaciji širom svijeta ugledna švicarska banka Kredi Suiss predviđa da će broj milionera u svijetu značajno porasti u narednih pet godina.

Procjenjuje se da će do 2026. godine u svijetu biti 87,5 miliona lјudi koji će na svom bankovnom računu imati nešto manje od milion eura ili milion dolara, prenosi Jahu fajnens.

U izvještaju švicarske banke se navodi da je u 2021. godini u svijetu bilo 62,5 miliona milionera uz konstataciju da će se broj milionera i dalje povećavati, posebno u rastućim ekonomijama, a najviše u Kini.

Najveći broj milionera mogao bi da se očekuje u SAD uz porast broja milionera za nešto manje od tri miliona, sa ukupnim brojem njih oko 27,5 miliona do 2026. godine.

Na drugom i trećem mestu su Kina i Japan sa oko 4,8 miliona milionera, a slede Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Kanada, Australija, Italija i Južna Koreja.

U izvještaju Kredi Suissa se procjenjuje da će se udvostručiti broj milionera u Indiji, Hong Kongu i u Africi.

Švajcarska banka je takođe predvidjela da će se do 2026. godine privatno bogatstvo povećati za više od jedne trećine, na oko 169 biliona dolara, približno 155 biliona eura.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,