Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Četverogodišnjem dječaku iz Gaze koji je ostao bez roditelja amputirane obje noge

Preuzmite sliku

Dječak stalno traži roditelje, želi da ustane i prohoda, ali roditelji su mu mrtvi i noge su mu amputirane. To je teška situacija Ahmeda Şabat, četverogodišnjeg dječaka čiji su roditelji ubijeni kada je njihov dom u gradu Beit Hanoun u sjeveroistočnom dijelu Pojasa Gaze pogođen u izraelskim zračnom napadu.

– Dijete pita svaki dan ‘Gdje je moj otac? Gdje mi je majka?’ Svaki dan. Ali mi se jako trudimo da on zaboravi na to i prilagodimo ga situaciji u kojoj se trenutno nalazi – kazao je Ahmedov ujak Ibrahim Abu Amsha, koji je postao njegov staratelj.

Abu Amsha je rekao da je silina eksplozije dječaka bacila u susjednu kuću i ubila ukupno 17 članova porodice. Jedini preživjeli je Ahmedov dvogodišnji brat.

U Beit Hanounu prije rata je živjelo više od 52.000 ljudi.

Abu Amsha je kazao da su on i ostali članovi šire porodice primili dvojicu dječaka u njihov dom u izbjegličkom logoru Nuseirat, u drugom dijelu pojasa, južno od grada Gaze, da bi ih pogodio još jedan izraelski napad.

Obje Ahmedove noge zadobile su katastrofalne rane. S obzirom da je dječakov život bio u opasnosti, on je odveden u bolnicu Shuhada al-Aqsa u Deir al-Balah, gradu nešto južnije, gdje je ortopedski hirurg dr Ahmed Zayyan preuzeo brigu o njemu.

– Primili smo to dijete s tek zadobijenim ranama. Imao je odsječene donje udove – kazao je doktor u bolnici, govoreći u subotu dok su u toku bile pripreme za operaciju Ahmeda.

Dr. Zayyan je rekao da je bolnica preplavljena drugim teško ranjenim pacijentima, a Ahmedova operacija nije se odvijala u pravoj operacionoj sali, nego u prostoriji koja se inače koristi za porođaje.

– Amputaciju donjih ekstremiteta obavili smo zbog teških razderotina donjeg ekstremiteta, na desnoj nozi. Amputacija je iznad koljena. Isto važi i za lijevu nogu – rekao je on, prenosi Reuters.

(Foto: X.com)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,