Nedjelja, 25. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Bivša supruga Jeff Bezosa donirala još 2,7 milijardi dolara

Preuzmite sliku

Milijarderka MacKenzie Scott, bivša supruga osnivača Amazona Jeffa Bezosa, donirala je još 2,7 milijardi dolara nizu dobrotvornih organizacija.

Gospođa Scott rekla je u postu na blogu da je novac htjela dati onima “koji su u istoriji bili nedovoljno finansirani i previđani”.

Napisala je da je odabrala 286 organizacija koje rade na rasnoj nejednakosti, umjetnosti i obrazovanju.

Gospođa Scott jedna je od najbogatijih žena na svijetu.

Veliki dio njenog bogatstva dolazi od razvoda 2019. godine od gospodina Bezosa, koji je trenutno najbogatiji čovjek na svijetu.

Kao dio dogovora, gospođa Scott završila je s 4% dionica Amazona, jer he 1994. pomogla Bezosu da pokrene tehnološkog giganta.

Autorica je od tada govorila o svojim dobrotvornim donacijama, primjerice u decembru, kada je otkrila da je u samo četiri mjeseca donirala više od četiri milijarde dolara dobrotvornim organizacijama, bankama hrane i crnim koledžima koje vode žene.

Unatoč veličini ovih donacija, ona je i dalje 22. najbogatija osoba na svijetu, vrijedi 59,5 milijardi dolara, navodi Forbes.

U svom najnovijem članku na blogu od utorka, ponovno je rekla kako želi preraspodijeliti svoje bogatstvo, surađujući s timom istraživača i svojim novim suprugom, učiteljem nauke Danom Jewettom, u izboru kome će donirati.

“U ovom naporu upravljamo ponižavajućim uvjerenjem da bi bilo bolje da se nesrazmjerno bogatstvo ne koncentrira u malom broju ruku i da rješenja najbolje osmišljavaju i provode drugi.”

Među dobrotvornim organizacijama i organizacijama koje su primile “relativno velike poklone” bile su i one koje rade na “premošćivanju podjela” između različitih religija, kao i neki fakulteti i univerziteti.

2019. godine potpisala je Giving Pledge, obećavajući da će dati veći dio svog bogatstva.

Giving Pledge obaveza su najbogatijih pojedinaca i porodica na svijetu da veći dio svog bogatstva posvete vraćanju. Pokrenuli su ga Bill i Melinda Gates i Warren Buffett 2010. godine, a među ostalim potpisnicima su i osobe poput tvorca Ratova zvijezda George Lucas.

Gospodin Bezos još nije potpisao obvezu, iako se gospodin Jewett pridružio u martu.

U pismu je rekao: “U udaru sretne slučajnosti oženio sam se jednom od najdarežljivijih i najljubaznijih ljudi koje poznajem – i pridružio joj se u obavezi da prenesem ogromno finansijsko bogatstvo kako bih služio drugima.” (BBC)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,