Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bijela kuća: Biden će izraelskim liderima postaviti teška pitanja

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Joe Biden postaviće izraelskim liderima “teška pitanja” tokom razgovora u Izraelu, saopštila je u utorak Bijela kuća, prenosi Anadolu.

Obraćajući se novinarima prije odlaska u Tel Aviv, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da će se Biden sastati s predsjednikom Isaacom Herzogom, premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim kabinetom.

“Predsjednik želi da od Izraelaca dobije uvid u situaciju na terenu, i još važnije, o njihovim ciljevima, njihovim planovima, njihovim namjerama u danima i sedmicama koji su pred nama, i nastaviće postavljati neka teška pitanja”, rekao je Kirby.

Kako je kazao, Biden će ih pitati “kao pravi prijatelj Izraela”.

“Pod teškim ne mislim na prijeteća pitanja ili na bilo koji način protivnička. Samo teška pitanja koja bi dobar prijatelj Izraela postavio o tome kuda misle da idu, kakvi su njihovi planovi dalje”, dodao je.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je kako američki predsjednik “također vjeruje da je važan trenutak da se otputuje u regiju radi razgovora o humanitarnim potrebama u Gazi i drugim ključnim pitanjima”.

Biden će posjetiti Tel Aviv, a posjeta planirana Jordanu s arapskim liderima otkazana je nakon izraelskog bombardovanja bolnice u Gazi, u kojem je ubijeno više od 500 osoba.

Lideri Sjedinjenih Američkih Država, Palestine, Jordana i Egipta trebali su učestvovati na samitu u Ammanu u srijedu.

Više od 500 ljudi ubijeno je u utorak u izraelskom vazdušnom napadu na bolnicu El Ehli Baptist u Gazi, rekao je za Anadolu glasnogovornik Ministarstva zdravlja Ashraf al-Qudra.

Na snimku sa mjesta događaja vidjeli su se leševi u krugu bolnice.

Do vazdušnog napada došlo je 11 dana nakon početka sukoba Izraela s grupom Hamas, dok sve veći broj međunarodnih nevladinih organizacija i svjetskih lidera navodi da izraelska kampanja bombardovanja opkoljenog Pojasa Gaze, uključujući zdravstvene ustanove, kuće i bogomolje, krši međunarodno pravo i može predstavljati ratni zločin.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje