Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Biden frustiran ponašanjem Netanyahua zbog napada na Rafah: Izbjeglice nemaju gdje otići

Preuzmite sliku

Američki predsjednik Joe Biden sve je više frustriran ponašanjem izraelskog predsjednika Benjamina Netanyahua, koji ignoriše njegove savjete za smirivanje humanitarne krize u Gazi, prenosi CNN.

Biden je rekao da su izraelske operacije u Gazi pretjerane. Biden je i privatno iskazao frustriranost Netanyahuovim neposluhom te ga je čak, prema nekim izvorima, nazvao i pogrdnim imenima. Američki službenici nadali su se da će u januaru Izrael preći na lokaliziranu borbu puno manjeg intenziteta, ali to se nije dogodilo.

Američka administracija pokazala je nezadovoljstvo pred napad na Rafah i naglasili su da izbjeglice koje su tamo jednostavno nemaju gdje otići. Biden je Netanyahuu preko telefona rekao da bi trebao obustaviti operaciju u Rafi jer ne može jamčiti za sigurnost miliona izbjeglica koje se tamo nalaze.

Sve veće razmirice

Jedna od stvari koje su pojačale razmirice između Bidena i Netanyahua je i odbacivanje prijedloga za oslobađanje talaca i primirje na kojem je radio američki državni tajnik Antony Blinken. Navodno da je dogovor oko oslobađanja talaca bio glavna tema jučerašnjeg 45-minutnog razgovora dvojice predsjednika.

Bidena nervira i što Netanyahu odbija rješenje dviju država, koje Amerika već neko vrijeme predlaže. Biden je pod pritiskom progresivnih glasača da što više govori o sudbinama Palestinaca u Gazi. Transparentan je što se tiče svojih razmirica s Netanyahuom. Ispričao je da ima staru fotografiju s njim na koju je napisao: “Bibi volim te, ali ne slažem se ni s jednom stvari koju kažeš.” “Tako je i danas”, rekao je u decembru.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,