Ponedjeljak, 20. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Biden dao rok od 30 dana da svi uklone TikTok sa službenih uređaja

Preuzmite sliku

Bijela kuća, tačnije, američki predsjednik Joe Biden je u ponedjeljak dao vladinim agencijama 30 dana da osiguraju da nemaju aplikaciju TikTok na federalnim uređajima i sistemima.

U pokušaju da očuvaju američke podatke sigurnima, sve savezne agencije moraju ukloniti TikTok iz telefona i sistema i zabraniti internetskom saobraćaju da dopre do kompanije, rekla je agencijama direktorica Ureda za upravljanje i budžet Shalanda Young u memorandumu sa smjernicama u koji je Reuters imao uvid.

Zabrana, koju je naredio Kongres krajem prošle godine, slijedi slične radnje iz Kanade, EU, Tajvana i više od polovine američkih država.

Ova zabrana, iako utječe na mali dio TikTok-ove korisničke baze u SAD-u, dodatno pojačava pozive za potpunu zabranu aplikacije za dijeljenje videa. Zabrinutost za nacionalnu sigurnost oko Kine porasla je posljednjih sedmica nakon što je kineski balon lebdio iznad SAD-a.

TikTok u vlasništvu ByteDancea rekao je da je zabrinutost potaknuta dezinformacijama i porekao je korištenje aplikacije za špijuniranje Amerikanaca.

Ova zabrana ne utiče na više od 100 miliona Amerikanaca koji koriste TikTok na privatnim uređajima ili uređajima u vlasništvu kompanije. TikTok još nije komentarisao memorandum Bijele kuće. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,