Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bangladeš izrekao 16 smrtnih kazni zbog ubistva studentice

Preuzmite sliku

Sud u južnom Bangladešu je osudio 16 osoba na smrtnu kaznu zbog ubistva studentice koja je zapaljena nakon što je optužila nastavnika u islamskoj školi za seksualno uznemiravanje.

Presuda posebnog tribunala za žene i djecu objavljena je u ponedjeljak, šest mjeseci nakon ubistva 19-godišnje Nusrate Jahan Rafi.

Mlada žena je preminula od opekotina u aprilu nakon što su je polili kerozinom i zapalili jer je odbila da povuče žalbu za seksualno uznemiravanje koju je uložila protiv direktora škole u kojoj je ubila učenica.

Hafez Ahmed, glavni tužilac u ovom slučaju, pozdravio je presudu, kazavši da niko ne može da se izvuče s ubistvom u Bangladešu.

“Ovo je uspjeh za pravosuđe”, rekao je.

Mahmudul Hasan Noman, brat Rafi, kazao je da je “sretan” što je postignuta pravda u slučaju ubistva njegove sestre.

“Svi oni su sudjelovali u ubistvu. Sada se moraju nositi sa posljedicama”, rekao je.

Negiranje učešća

Siraj Ud Doula, čelnik u medresi Sonagazi Islamia Senior Fazil, jedan je od 16 osuđenih na smrt. On je negirao učešće u ubistvu, ali je 12 optuženika priznalo zločin, navelo je tužilaštvo.

Doulin advokat, Mahfuzul Haque, kazao je da će se žaliti na presudu.

“Vjerujem da dokaz protiv mog klijenta nije pravilo ispitan”, rekao je.

Govoreći dan prije izricanja presude, Rafin otac, AKM Musa Manik, rekao je da se nada da će dobiti pravdu.

“Cijela zemlja je vidjela šta se desilo mojoj kćerki. Ona je bila nevina djevojka i brutalno je ubijena zbog njenog čvrstog stava protiv nepravde”.

Ubistvo Rafi je pokrenulo proteste širom Bangladeša, što je natjeralo premijera Sheikha Hasina da obeća brzo djelovanje u ovom slučaju.

 • Rafi je podnijela prijavu protiv Doule u martu, kazavši da ju je on pozvao u njegov ured i da je dodirivao neprimjereno. Prijava je dovela do hapšenja nastavnika.

  Doula je naredio ubistvo Rafi iz zatvora, tvrdi policija. Među njegovim saučesnicima su dvojica političara iz vladajuće Partije liga Awami, te nekoliko učenika islamske škole.

  Brutalno ubistvo

  Na dan ubistva je Rafi namamljena na krov škole, gdje su joj petorica muškaraca svezali ruke i stopala šalom, nakon čega su je zapalili, saopštila je policija.

  Ubice su planirale da ubistvo predstave kao samoubistvo, ali je Rafi uspjela da pobjegne niz stepenice nakon što je plamen spalio šal koji joj je sputavao udove.

  U kolima hitne pomoći je Rafi identificirala neke od napadača u videosnimku te je kazala: “Nastavnik me dodirivao. Borit ću se protiv ovog zločina do posljednjeg daha”.

  Ona je pretrpjela opekotine na 80 posto tijela i preminula u bolnici pet dana kasnije.

  Maleka Banu, generalna sekretarka organizacije Bangladesh Mahila Parishad, presudu je nazvala “značajnom presudom”.

  “Ovdje se ne radi samo o ubistvu; razlog zašto je Nusrat ubijena je šokirao cijelu zemlju. Ona je željela da dobije pravdu za njeno seksualno uznemiravanje, umjesto toga je brutalno ubijena… Presuda poput ove je nužna da bi se jasno ljudima poručilo da se ne mogu izvući sa seksualnim uznemiravanjem”.

  Human Rights Watch je pozdravio presudu izrečenu osumnjičenim, ali je saopštio da ne podržava smrtnu kaznu optuženicima.

  “Brutalnost kojom je ubijena ova mlada žena kako bi je ušutkali jer se usudila da prijavi seksualno uznemiravanje je izazvalo bijes mnogih Bangladešana. Human Rights Watch ne podržava smrtnu kaznu zbog njene surovosti, ali mi pozdravljamo činjenicu da su vlasti osudile počinitelje”, rekla je Meenakshi Ganguly, direktorica južnoazijskog ogranka organizacije za zaštitu ljudskih prava. (Al Jazeera)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje