Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci šalju 31 tenk Abrams u Ukrajinu: “Ovo su najbolji tenkovi na svijetu”

Preuzmite sliku

Bidenova administracija odobrila je slanje 31 tenka M1 Abrams u Ukrajinu. 

Vijest je stigla nakon što je Njemačka potvrdila da će staviti na raspolaganje 14 svojih tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Slanje američkih tenkova u Ukrajinu potvrdio je američki predsjednik Joe Biden koji je na početku odao počast Ukrajinu dodavši da se ta zemlja proteklih 11 mjeseci “suočava s istinski brutalnom ruskom agresijom”.

“Danas najavljujem da će Sjedinjene Države poslati 31 tenk tipa Abrams Ukrajini, što je ekvivalent jednog ukrajinskog bataljona. Ministar odbrane Lloyd Austin preporučio mi je ovaj korak jer će ti tenkovi ojačati sposobnost Ukrajine da odbrani svoj teritorij i postigne strateške ciljeve”, rekao je Biden.

 • “Abramsi su najbolji tenkovi na svijetu, ali su u isto vrijeme izuzetno kompleksni za korištenje i održavanje. Zbog toga ćemo Ukrajini dati i sve dijelove i opremu potrebnu za održavanje tih tenkova na bojišnici”, rekao je Biden, dodavši kako će “trebati vremena” za isporuku tenkova, ali će SAD “osigurati da ukrajinske snage budu potpuno spremne za korištenje Abramsa”.

  “U svakom trenutku ovog užasnog rata američki narod je snažno podržavao Ukrajinu”, rekao je biden, dodavši da je jutros održao telefonske razgovore s liderima Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Zapada i Italije.

  “Čvrsto smo ujedinjeni”, rekao je Biden.

  Zbog kompleksnosti tenkova SAD će uspostaviti opsežan program obuke za tenkove M1 Abrams koji su komplikovani za upravljanje i održavanje, rekli su Bidenovi dužnosnici novinarima ranije.

  Abramsi bi u Ukrajinu mogli stići kroz par mjeseci.

  “Današnja objava pokazuje da Sjedinjene Države i Evropa nastavljaju raditi ruku pod ruku kako bi pružili potporu Ukrajini, ujedinjeni u našim zajedničkim vrijednostima i našoj trajnoj potpori Ukrajini”, kazao je prije nego što je odluka i službeno objavljena neimenovani visoki dužnosnik Bidenove administracije. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje