Petak, 14. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zbog afere s marihuanom najavljena prijava protiv Aleksandra Vučića

Preuzmite sliku

Afera koje se posljednjih mjeseci dovode u vezu čelnicima vlasti u Srbiji dobit će u ponedjeljak posve novu dimenziju krivičnom prijavom protiv predsjednika Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja, kojeg se dovodi u vezu s plantažom marihuane na poljoprivrednom dobru “Jovanjica” u Vojvodini, a prijavu će podnijeti njegov politički saveznik kako bi se sprala ljaga s njegova imena.

Krivičnu prijavu protiv sebe najavio je sam Vučić, rekavši da će ju podnijeti potpredsjednik njegove vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kako bi se, pokretanjem istražnog procesa pred policijom i tužiteljstvom otkrila istina o “Jovanjici” na kojoj je, uz organsko povrće, uzgajana i marihuana.

“Vučević će podnijeti prijavu protiv mene i Andreja zbog Jovanjice, da nas nadležni saslušaju i donesu zaključke”, rekao je Vučić novinarima u subotu, tokom predstavljanja ruskih helikoptera na vojnom aerodromu u Batajnici, reagirajući na optužbe iz oporbe da je uhapšeni Koluvija poslije intervencije policije prvo zvao Vučićevog brata Andreja.

Taj navodni poziv Koluvije bratu predsjednika države službeno je prošle sedmice na konferenciji za medije negirao i ministar policije Nebojša Stefanović, koji je i visoki dužnosnik SNS-a, ustvrdivši kako ni on lično nikad nije vidio Koluviju niti ga poznaje, prenosi Hina.

Aferu “Jovanjica” pokrenuo je, sasvim slučajno, jedan policijski službenik otkrivši neovlaštenu upotrebu policijske rotirke i krivotvorenu policijsku iskaznicu osobe zaustavljene zbog nasilničke vožnje autocestom.

Ispostavilo se da je riječ o Predragu Koluviji, vlasniku poljoprivrednog dobra “Jovanjica”, koji je iz državnog proračuna dobio poticaj za uzgoj organske hrane na farmi pored Stare Pazove, u Vojvodini.

Policija je, uhapsivši 14. novembra Koluviju zbog krivotvorene policijske iskaznice i neovlaštenog korištenja policijske svjetlosne signalizacije na automobilu, daljnjom provjerom na farmi otkrila i plantažu za uzgoj marihuane i laboratorij za proizvodnju droge, 800 kilograma suhog kanabisa, te više hiljada stabljika sirove biljke, čija će težina biti utvrđena nakon sušenja.

Premda takve akcije – ne samo zbog nesvakidašnjeg otkrića o načinu i okolnostima uzgoja marihuane, već i po količini zaplijenjene droge – obično postanu razlogom promptnog službenog očitovanja ministarstva unutarnjih poslova, saopćenje je izostalo duže od sedmice, što je u javnosti potaknulo brojna nagađanja i optužbe koje su uhapšenog Koluviju dovele u vezu s bratom predsjednika Srbije.

Na konferenciji za medije u subotu prošle sedmice Stefanović je kategorički negirao vezu Koluvije s bratom šefa države i bilo s kim iz vlasti.

“Mnogo spinova i laži, a u biti je to služilo samo da se negativna slika baci na dobru akciju policije. Ova akcija je rezultat rada države”, ustvrdio je Stefanović.

Najavljeni podnositelj krivične prijave Miloš Vučević u subotu je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako prijava sadrži “sve navode” kojim je javnost bila “bombardirana prethodnih 20 dana” i u kojima je naveden “niz optužbi na račun i Aleksandra i Andreja Vučića”.

“Bit ove prijave je da više niko nema pravnog prostora da kaže: ‘netko treba reagirati’ i da se krene u postupke u koje treba krenuti, kako bi svakom u Srbiji bilo jasno šta je istina o Jovanjici – da li je neko iz vlasti pomagao i sudjelovao u tome, da li ima sudjelovanja Aleksandra i Andreja Vučića, ili su oni koju su sve to tvrdili gnusno lagali”, rekao je Vučević.

On je naglasio da će, podnošenjem krivične prijave, tužilaštvo imati “akt po kojem bi trebalo djelovati” i započeti proces “da ne ostane sumnja”.

“Sada ćemo to istjerati do kraja – izvolite krenuti i provjerite činjenice i obavijestite javnost šta je tačno”, rekao je Vučević.

Evropska komisija je sredinom novembra u svom polugodišnjem izvještaju o napretku Srbije u vladavini prava navela da je Srbija napredovala u zakonodavnoj i institucionalnoj reformi nekih oblasti, ali da treba ubrzati reforme u oblasti pravosuđa, slobode izražavanja, sprječavanju korupcije i organiziranog kriminala.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje