Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zašto je plata u Lidlu duplo veća nego u Konzumu

Preuzmite sliku

Trgovački div Lidl ostvario je lani 1,05 milijardi eura prihoda, što je 19,22 posto više nego godinu ranije.

Dobit je istodobno iznosila 52 miliona eura i bila je veća za oko 1 posto, pokazuju podaci Financijske agencije. Snažno je rasla i prosječna neto plaća: prošle godine skočila je na 1534 eura, što je čak 34 posto više nego predlani.

No, Lidl je tokom prošle godine smanjio prosječan broj radnika. Kako otkrivaju podaci koje su dostavili Financijskoj agenciji, imaju oko 2800 zaposlenih, što je 50-ak manje nego prethodne godine, analizira hrvatski portal Danica.

Kaufland, sestrinska stranka iz njemačke grupacije Schwarz kojoj pripada i Lidl, poslovala je prošle godine sa 635,5 miliona eura prometa, što je rast od 12 posto. Neto dobit veća je za 101 posto i iznosi 16 miliona eura. Broj radnika je oko 2600, što je više za čak 500-tinjak ljudi.

Upola manje radnika

No, prosječna plaća osjetno je manja u odnosu na pretprošlu godinu. Lani je iznosila 1046 eura neto mjesečno, a to je manje za 200-tinjak eura nego predlani, navodi se u podacima Financijske agencije.

Ukupno, dakle, kompanije iz Schwarz grupe u Hrvatskoj godišnje ostvaruju prihode od blizu 1,7 milijardi eura te neto dobit od 68 miliona eura. Ukupno zapošljavaju oko 5400 radnika.

Najveći hrvatski maloprodajni lanac Konzum prošle je godine imao manje prihode od Lidla i Kauflanda zajedno: iznosili su 1,6 milijardi eura, što je 12 posto više nego godinu ranije. Dobit je 17,4 miliona eura te su imali oko 9800 zaposlenih čija je prosječna neto plaća 744 eura.

Lidl i Kaufland, dakle, s gotovo upola manje radnika od Konzuma imaju 6 posto veće prihode, četiri puta veću dobit i osjetno višu prosječnu neto plaću po zaposleniku. Plaća u Lidlu je duplo veća nego u Konzumu, a u Kauflandu za 40 posto veća, piše Danica.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,