Četvrtak, 1. Juna 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zarobljeni hrvatski vojnik poslao poruku porodici: ‘Živ sam. Hrane me, nisam žedan…’

Preuzmite sliku

Jutarnji list kontaktirao je novinara koji je pričao s V. P. kako bi došli do nekih saznanja o tome u kakvoj je situaciji

V. P., Hrvat kojeg su Rusi zarobili na bojištu u Ukrajini, u razgovoru za državnu televiziju Russia Today rekao da je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi marinaca koja se skrivala u Mariupolju te tvrdi kako su njega i još nekoliko drugih boraca Rusi zarobili tokom pokušaja bijega iz opkoljenoga grada.

Inače, kako je Jutarnji list saznao od njegovih bliskih prijatelja, V. P. je odrastao na zagrebačkoj Knežiji, njegov otac bio je u Domovinskom ratu te je odmalena planirao karijeru u vojsci.

Nakon što je u Tigrovima proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško napredovati i otići u neku misiju te je napustio njihove redove i otišao dalje. Prije otprilike godinu i pol otvorila mu se prilika da se priključi ‘marincima’ u Ukrajini, što je i učinio.

Saznaje se da u Ukrajinu nije otišao kao ‘plaćenik’, već na ugovor te da mu je navodno plaća ondje iznosila oko hiljadu američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i djevojku s kojom je živio, prepričao je jedan njegov prijatelj s kojim je, tvrdi, bio u stalnoj komunikaciji.

Sa zarobljenim hrvatskim državljaninom za državnu televiziju Russia Today, razgovarao je Roman Kosarev, kojeg je Jutarnji list kontaktirao kako bi došli do nekih saznanja o tome u kakvoj je situaciji V. P.. Novinar Kosarev kazao je da zasad ne može ništa reći bez odobrenja press službe, ali dodao je kako je snimio video u kojem je poruka za njegovu porodicu te je proslijedio taj video u kojem se V. P. obraća na hrvatskom jeziku. U tom videu V. P. prilično bojažljivo govori da je zasada dobro.

– Dobro sam, hrane me, nisam žedan, nisam na hladnome, toplo mi je, spavam na krevetu. I generalno, zasad je sve u redu i nemojte se brinuti. Živ sam i nadam se da će tako i ostati – kazao je u tom videu zagrebački marinac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje