Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

WHO traži nove mjere od Bjelorusije

Preuzmite sliku

U ovoj istočnoevropskoj državi do sada je potvrđeno 2.226 slučajeva korona virusa, a 23 osobe su umrle.

Zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Patrick O'Connor pozvao je Bjelorusiju da uvede nove mjere suzbijanja širenja korona virusa, zabrinut da bi epidemija mogla ući u novu zabrinjavajuću fazu.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko prethodnih sedmica umanjivao je potrebu za donošenjem mjera, uključujući mjere socijalne distance, a govorio je i da ispijanje votke, vožnja traktora i kupanje u sauni može pomoći protiv virusa.

U Bjelorusiji je do sada potvrđeno 2.226 slučajeva korona virusa, a 23 osobe su umrle, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

I dalje se igra nogomet

O'Connor, koji predvodi delegaciju WHO-a u posjeti Bjelorusiji ove sedmice, rekao je kako je ta istočnoevropska država primijenila mjere suzbijanja epidemije, ali da se virus počeo širiti u zajednicama u Minsku i drugim oblastima.

“Bjelorusija ulazi u novu fazu razvoja epidemije. Vidimo da se virus prenosi u zajednici. Ova situacija je zabrinjavajuća i zahtijeva nove mjere”, kazao je on na konferenciji za novinare.

Rekao je da je WHO preporučio Bjelorusiji da uvede mjere koje će povećati fizičku distancu, da se nastave mjere izolacije, testiranja i praćenja kontakata pacijenata oboljelih od korona virusa.

U Bjelorusiji se i dalje igra nogomet, dok su druge evropske države uvele karantin i otkazale sve javne događaje. (AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,