Srijeda, 6. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Vučić sa govornice UN-a: Srbija nijednom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države

Preuzmite sliku

On tvrdi da je na djelu primjena dvostrukih aršina te naglašava da njegova država podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je na 78. sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Poručio je da je “gaženje Povelje UN u slučaju Srbije preteča problema sa kojima je svIjet danas suočen”.

“Mir je postao zabranjena riječ. Jedina vrijednost koja je ostala velikim silama su principi, ali lažni”, rekao je Vučić.

Pominje dvostruke aršine

On tvrdi da je na djelu primjena dvostrukih aršina te naglašava da njegova država podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN.

“Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još uvijek traje.

Upravo gaženje Povelje UN u slučaju Srbije bila je je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim”, rekao je Vučić.

Istakao je da od prošlog susreta u New Yorku svijet nije postao ni bolje ni sigurnije mjesto. Naprotiv. Globalni mir i stabilnost su i dalje akutno ugroženi.

Zapadne sile

On tvrdi da su sve velike zapadne sile brutalno su pogazile i Povelju UN i Rezoluciju 1244 UN donijetu u ovom visokom domu.

Kaže da se to dogodilo prije 24 i prije tačno 15 godina, aludiravši na bombardovanje Srbije i proglašenje nezavisnosti Kosova.

“Srbija nijednom svojom stopom nije kročila na teritoriju neke druge države, niti ugrozila njeno postojanje, ali prije 24 godine njih 19 najmoćnijih i najjačih nije imalo milosti prema maloj Srbiji”, naveo je Vučić.

Dodaje da su to pravdali da bi spriječili humanitarnu katastrofu.

“Nisu se grohotom smijali kada je predsjednik Rusije iskoristio iste te riječi pravdajući svoj napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su i oni sami koristili isti narativ, iste riječi, ista objašnjenja”, rekao je Vučić

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje