Ponedjeljak, 27. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vučić poslije razgovora sa Putinom: Čeka nas teška jesen i zima

Preuzmite sliku

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas, nakon obilaska skladišta Republičke direkcije za robne rezerve, da našu državu očekuje teška jesen i teška zima.

„Za nas je od presudnog značaja da obezbjedimo dovoljnu količinu energenata. Uskoro krećemo sa izgradnjom novih skladišta za dizel i sirovu naftu. Razgovarao sam sa Putinom o daljoj izgradnji skladišnih kapaciteta na teritoriji Srbije“, rekao je Vučić.

On je rekao da država mora da obezbijedi dovoljne količine energenata kako bi bila obezbijeđena „topla zima za građane“.

„Vjerujte mi, to neće biti ni malo lako, ukoliko se sukob u Ukrajini ne zaustavi. Žitna kriza postaje veliki problem za cio svijet. Vjerujem da ćemo i po tom pitanju uspjeti da obezbijedimo sve što je neophodno“, rekao je on.

Vučić je dodao da će u naredna tri mjeseca uslediti pripreme za nabavku energenata i hrane.

“Narednih dana kreće isplata novca za mlade ljude. Samo da znaju ljudi da ne odustajemo od obećanja i mi ćemo to ispuniti”, rekao je on.

O sastanku sa Violom fon Kramon

Vučić je rekao da će uskoro razgovarati sa evroposlanicom Violom fon Kramon.

“On može da govori u svoje ime i u ime dela evroparlamentaraca i nemam nikakve sumnje šta će da kaže. Naravno, dobiće i dogovor u skladu sa politikom koju vodi Srbija. Mi imamo svoje predstavnike čiji je posao da iznesu šta su naši stavovi po određenim političkim pitanjima. Razmjena mišljenja je uvijek dobrodošla i dobro je da čujemo šta misli gospođa Fon Kramon”, naveo je on.

O razgovoru sa Putinom

Vučić je rekao da je dogovorio sa Putinom da cijena gasa za našu zemlju bude povoljna.

“Imali smo veoma dobar razgovor. Najvažnija tema su bili naši bilateralni odnosi. Za nas je bio važan istek gasnog sporazuma poslije destogodišnjeg trajanja. Ono što mogu da vam kažem to je da smo dogovorili glavne elemente koji su veoma povoljni za Srbiju. Dogovorili smo da ćemo potpisati ugovor na tri godine, ne na mjesec dana kako su neki predviđali. Drugi važan element je da će formula ostati ista, tako da će cijena biti veoma povoljna za našu zemlju. Ostaje nam da sa Gaspromom dogovorimo sve o količinama“, naveo je on.

Šef srpske države naveo je da će država imati, po pitanju snabdijevanja gasa, sigurnu zimu.

“U zavisnosti od razgovora sa Gaspromom, moći ćemo da vam kažemo koliko će nas tačno koštati prosječan kubni metar. U svakom slučaju, kad ovo izračunate, to je gotovo tri puta manje nego što će plaćati svi ostali u Evropi. Zimi će to biti i do 12 puta manje”, najavio je on.

Vučić je s Putinom razgovarao, kako kaže, i o drugim pitanjima.

“Istakao sam stav Republike Srbije da bismo željeli što prije uspostavljanje mira u Ukrajini. Putin mi je objasnio, iz njegovog ugla, kako se stvari odvijaju na terenu. Rekao mi je da postoji ponuđeni ugovor, sporazum, s koji na stolu u Moskvi, Kijevu i drugim centrima Zapada. Nadam se da će se mir uspostaviti i to je on za šta se Srbija zalaže”, naglasio je on. (Nova.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje