Petak, 25. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vršnjačko nasilje sve više uzima maha: Djevojčicu učenici u Beogradu tjerali na oralni seks i dali marihuanu

Novi slučaj vršnjačkog nasilja prijavljen je u OŠ “Dragojlo Dudić” u Beogradu. Učenica tvrdi da su je dvojica osmaka napastvovala u krugu škole i da su joj čak dali marihuanu.

Učenica osmog razreda D. P. prijavila je dečake A. M. i L. J. da su je, više puta tokom dvije godine, primoravali na oralni seks, a da su joj prije tri dana dali marihuanu, prijeteći joj da nikome ne smije ništa da kaže. Slučaj je prijavljen policiji, prosvjetnoj inspekciji i Ministarstvu prosvjete, pišu Večernje novosti.

Direktor škole Đuro Kosić potvrdio je za taj list da je prijavljeno vršnjačko nasilje, te da je škola preduzela sve mjere kako bi zaštitila učenicu. On kaže da je škola upućena u dio prijave zbog droge, ali da nema saznanja o seksualnom zlostavljanju.

– U srijedu poslije časova u drugoj smjeni učenica je uplakana došla kod nastavnice i pokazala joj narkotik uvijen u foliju. Ispričala je da su je uznemiravala dva učenika i da su joj oni to dali. Nastavnica je ispratila djevojčicu do kuće, a sutradan je napisala prijavu. Prvo smo o svemu tome obavijestili djevojčicinu majku, a onda i policiju. Došli su inspektori, kojima su izjave dali i djevojčica i oba dječaka u prisustvu roditelja – objašnjava Kostić.

Direktor kaže da se škola i prije ovog slučaja bavila prevencijom vršnjačkog nasilja. Poslije nemilog događaja zakazaa je vanredna sednica Nastavnog vijeća i sastanak tima za prevenciju nasilja. Biće organizovan i roditeljski sastanak, kao i tribina o sprječavanju zlostavljanja i nasilja među učenicima.

Direktor kaže da su u petak, kada su imali više informacija, o svemu obavijestili i prosvjetnu inspekciju i Ministarstvo prosvjete, te da očekuje da će od ponedjeljka i oni organizovati vanredni nadzor.

Slučaj zlostavljanja koje je prijavila devojčica D. P. biće, kaže, detaljno ispitan. Saznajemo da se, navodno, sve što je djevojčica prijavila dešavalo u krugu škole. Učenica je u ovu školu došla prije dvije godine, i imala je veliku pomoć pedagoga, psihologa i nastavnika da se prilagodi novoj sredini i vršnjacima.

MINISTARSTVO: Slučaj u OŠ “Dragojlo Dudić” prijavljen je nadležnima u Ministarstvu prosvjete

– U ovom trenutku najvažnije je da škola utvrdi sve činjenice u vezi sa ovim slučajem. Mi ćemo nakon toga postupiti u skladu sa nadležnostima koje imamo – poručuju iz Ministarstva prosvjete.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje