Ponedjeljak, 27. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Veliki uspjeh bh. medicine: Prof. dr. Zlatan Zvizdić dobitnik nagrade za naučno-straživački rad u oblasti pedijatrije

Preuzmite sliku

Poznata najbolja dostignuća ljekara i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe.

U dvorcu Ljubljanski grad u četvrtak, 9. marta 2023, svečano je proglašeno devet pobjednika konkursa 9. International Medis Awards for Medical Research. Među njima je i predstavnik Bosne i Hercegovine prof. dr. Zlatan Zvizdić, dr. med.

Njegov naučnoistraživački rad je bio najbolji na području pedijatrije. Konkurs već devetu godinu zaredom nagrađuje vrhunska naučna dostignuća ljekara i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe.

 • Prof. Dr. Zlatan Zvizdić, dr. med., je prvi autor članka Infantile hypertrophic pyloric stenosis in Bosnia and Herzegovina: A retrospective cohort study from the largest tertiary care facility. Objavljen je u časopisu Asian Journal of Surgery.

  Svi pobjednici konkursa 9. International Medis Awards for Medical Research (po područjima):

  – Farmacija: prof. dr. Aneta Perić, mr. pharm., Srbija
  – Gastroenterologija: Julian Peter Schwärzler, dr. med., Austrija
  – Ginekologija: Vid Janša, dr. med., Slovenija
  – Intenzivna medicina i anesteziologija: Christian Reiterer, dr. med., Austrija
  – Neurologija: Ivo Božović, dr. med., Srbija
  – Oftalmologija: dr. Martina Tomić, dr. med., Hrvatska
  – Pedijatrija: prof. dr. Zlatan Zvizdić, dr. med., Bosna i Hercegovina
  – Pulmologija i alergologija: Christian Lang, dr. med., Austrija
  – Reumatologija: izv. prof. doc. dr. Peter Mandl, dr. med., Austrija

  Predsjednik međunarodne stručne komisije prof. dr. Borut Štrukelj, mr. pharm., izjavio je o objavljenim istraživanjima:

  „Za članove međunarodne stručne komisije velika je privilegija biti dijelom izuzetno zanimljivog procesa u kojem upoznajemo raznolikost i dubinu istraživačkog rada vrhunskih ljekara i farmaceuta u našem regionu. Njihova istraživanja su visokokvalitetna, inspirativna i izvor za poboljšanje zdravstvene zaštite. Svi oni zaslužuju najviše pohvale i iskrene čestitke, naročito za trud i odricanja koja njihov klinički i istraživački rad često zahtijeva.“

 • Nakon dvije godine nagrade su ponovo dodijeljene uživo, a proslava se održala u dvorcu Ljubljanski grad. Osnivač nagrada International Medis Awards Tone Strnad, mr. pharm., izjavio je u uvodu:

  „Neumoran istraživački rad ljekara i farmaceuta iz srednje i jugoistočne Europe uvećava bogatstvo znanja u medicini i farmaciji na najvišem naučnom nivou. Na taj način također direktno doprinose boljem liječenju. Njihov rad zaslužuje svako priznanje, poštovanje i pažnju u široj međunarodnoj i domaćoj javnosti. Upravo je to bila svrha osnivanja International Medis Awards prije devet godina, a danas smo ponosni što i kroz nagrade gradimo ugled medicinske i farmaceutske zajednice u regionu.“

  O važnosti istraživanja govorila je dr. Martina Perharič, mr. pharm., direktorica Medisa:

  „Naučni rad ljekara i farmaceuta je dio velike priče o otkrivanju inovacija koje će pomoći u otkrivanju i liječenju bolesti te poboljšati kvalitet života mnogih ljudi. Njihova predanost zavređuje naše duboko poštovanje. Bez njihovog truda mnogi životi bi bili izgubljeni, a mnogi lijekovi i dijagnostičke metode ostali bi neotkriveni. Njihova strast prema medicini i istraživanju je pravo nadahnuće za sve nas.“

 • Za nagrade 9. International Medis Awards mogli su se prijaviti ljekari i farmaceuti koji su svoje naučnoistraživačke radove objavili u uglednim naučnim publikacijama s faktorom uticaja višim od 1,500. Ove godine na konkurs je pristiglo 238 prijava iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Sve visoke kriterije za mjesto kandidata za International Medis Awards zadovoljilo je 185 prijava. Međunarodna stručna komisija ocijenila je prijave i odabrala 18 finalista, a među njima devet pobjednika.

  Ukratko o konkursu 9. International Medis Awards for Medical Research

  International Medis Awards for Medical Research obuhvata nagrade za vrhunska istraživačka dostignuća u devet država srednje i jugoistočne Europe na devet medicinskih područja. Nagrade znače priznanje prodornim ljekarima i farmaceutima koji se pored redovnog posla bave i istraživanjima. Bez njih nema inovacija u medicini i farmaciji, a ni efikasnog savladavanja bolesti.

  Prijavljene naučnoistraživačke radove ocjenjuje nezavisna međunarodna stručna komisija koja nominira finaliste i zatim pobjednike za pojedino područje. U mandatnom periodu 2021–2024. komisiju vodi prof. dr. Borut Štrukelj, mr. pharm., s Katedre za farmaceutsku biologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani.

  Pobjednici na proslavi dobijaju unikatnu skulpturu Budućnost (The Future), umjetničko djelo uvaženog slovenačkog kipara Jakova Brdara. Finalisti i pobjednici dobijaju i novčane nagrade.

  Konkurs je 2014. godine osnovalo slovenačko farmaceutsko preduzeće Medis, koje je i danas glavni sponzor konkursa.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje