Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Vanredna sjednica Vlade Srbije o situaciji na Kosovu

Preuzmite sliku

Predsjednik Srbije je otkazao sve posjete inozemstvu zbog napetosti na Kosovu, a danas ga čeka vanredna sjednica Vlade na kojoj će ministre izvijestiti o situaciji.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je sve posjete inozemstvu zbog napetosti na Kosovu. Nakon susreta s posebnim predstavnikom EU-a za dijalog s Kosovom Miroslavom Lajčakom, u subotu ga čeka vanredna sjednica Vlade na kojoj će ministre izvijestiti o situaciji, javlili su beogradski mediji.

Vučić se izvinio predsjedniku Egipta Abdelu Fattahu el-Sisiju zbog otkazivanja sudjelovanja na velikom klimatskom skupu COP 27, koji se održava u Sharm El Sheikhu od 7. novembra.

Istovremeno je, prema tvrdnjama više beogradskih medija koji se pozivaju na izvore u Predsjedništvu Srbije, sjednica Vlade sazvana nakon najnovijih tenzija na sjeveru Kosova i suspenzije regionalnog zapovjednika Kosovske policije Sjever Nenada Đurića, prenosi Hina.

Glavni direktor Kosovske policije suspendirao je, na preporuku Policijskog inspektorata Kosova, Nenada Đurića zbog neostvarivanja zakonskih ovlasti i neprovođenja službenih odluka.

Đurić je izjavio da policija na sjeveru Kosova neće provoditi odluku vlade u Prištini o podjeli opomena Srbima koji nisu zamijenili svoje registarske pločice onima s oznakom Republike Kosovo (RKS), rekavši da je ta “odluka politička i usmerena protiv srpske zajednice”.

Nove napetosti između Kosova i Srbije

Zbog suspenzije Đurića, predsjednik Srpske liste Goran Rakić zakazao je hitan sastanak svih predstavnika kosovskih institucija na sjeveru Кosova, na kojem će predložiti da svi Srbi napuste kosovske institucije “počevši od lokalnih samouprava, tužilaštva, suda, policije i svih ostalih tijela”.

Nove napetosti između Beograda i Prištine dospjele su u prvi plan nakon što je u ponoć u noći s ponedjeljka na utorak, posljednjeg dana oktobra, istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih tablica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.

Priština nije prihvatila prijedlog Washingtona i Brisela da odgodi primjenu mjera na 10 mjeseci, ali je kosovska vlada odlučila primjenjivati ih u fazama, od novembra 2022. do juna 2023.

Tenzije koje podgrijavaju provladini mediji u Beogradu pojedini analitičari vide kao manevar u kojem Vučić kupuje vrijeme i pokušava pripremiti javnost za ono što slijedi u idućim mjesecima.

Vučićeva ‘kupovina vremena’

Vučić je, poslije obraćanja u Ujedinjenim narodima, tražeći za Kosovo unutar ustavnog suvereniteta Srbije primjenu istovjetnog načela poštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta koji međunarodna zajednica traži za otcjepljene regije Ukrajine, dobio priliku za kupovinu vremena u odnosu na daljnji razvoj situacije, kaže za Hinu politički analitičar Cvijetin Milivojević.

On drži da Vučić sad pokušava pripremiti javnost u pogledu rješavanja kosovskog pitanja “koje njegovo biračko telo ne odobrava”, a iz vodećih zapadnih zemalja su sve učestaliji pritisci da Srbija i Kosovo trebaju postići općeprihvatljiv sporazum o normaliziranju odnosa.

Kosovo ishod tog sporazuma vidi u uzajamnom priznanju i članstvu u UN-u, dok Srbija odbija priznati nezavisnost proglašenu 2008. godine i ustrajava na činjenici da je Kosovo po Ustavu Srbije njen sastavni dio kao autonomna pokrajina, kakav status ima i Vojvodina. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje