Srijeda, 23. Septembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Užasne scene vršnjačkog nasilja iz Srbije: 14-godišnju djevojčicu dvije vršnjakinje davile i tukle koljenima u stomak

Iz MUP-a su za Telegraf.rs potvrdili da im je slučaj vršnjačkog nasilja prijavljen u subotu uveče. Scene nasilja su zabilježene na snimku

Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja, i to ponovo među devojčicama, odigrao se u subotu, u Pančevu, kada su dvije djevojčice napale treću (14) dok se vraćala kući i, prema tvrdnjama žrtve i njene majke, davile je kapuljačom i udarale koljenima u grudi i stomak.

Učenica osmog razreda A.P. (14) iz Pančeva i dalje je pod jakim stresom otkako su je dve vršnjakinje, od kojih sa jednom ide u školu, napale dok se vraćala kući.

Kako Maja, majka A.P. tvrdi, jedna od tih nasilnica je već ranije ugnjetavala njenu ćerku.

– Već neko vrijeme je jedna djevojčica maltretira. Žalila mi se kako joj dobacuje u prolazu, da bi je jednog dana počupala iz čista mira. Poslije nekog vremena, dok su izlazili iz škole, ta djevojčica ju je gađala kamenom. Srećom, nije je povrijedila. Moja kćerka je bojažljivo i povučeno dijete, nikada ni sa kim nije imala konfikt. Tu djevojčicu nije ni poznavala. Znala je samo da je njeno godište, da je ponavljala razred i doselila se iz Njemačke. Kada ju je gađala kamenom, pitala ju je zašto to radi – kaže Maja V.

– Šta tebi smeta da te ja gađam kamenom? – odgovorila je nasilnica, tvrdi Maja.

– Kako šta mi smeta, da li bi tebi bilo lijepo da te neko gađa kamenom? Šta sam ti uradila? – pitala je A.P, po riječima njene majke.

– Ti i tvoje drugarice ste prošle u holu škole i pogledale me. Mene ne smijete da gledate – navodno je odgovorila djevojčica.

Maja je kćerku posavjetovala da sve prijavi razrednoj, no ona se plašila da bi društvo te djevojčice moglo da je “negdje sačeka”, te je riješila da šuti. Prošlo je neko vrijeme i na majčina pitanja da li je sve u redu, A.P. je odgovarala da jeste.

 • Zatrčale su se, moja ih kćerka nije očekivala

  Kako trenutno renoviraju kuću, A.P. i njena majka su u subotu veče otišle da spavaju kod jedne Majine drugarice.

  – Kćerka je uvečer izašla da se prošeta sa drugaricama. Oko 22 uvečer javila mi je da su u Narodnoj bašti i da će je drug uskoro dopratiti kući. Od Narodne bašte do kuće te moje drugarice ima svega nekoliko minuta hoda. Nedugo zatim drug i ona su krenuli, ali kako je sve vrlo blizu, moja kćerka ga je počela da ga ubjeđuje da se vrati kod drugara koji su ga čekali – kaže Maja.

  Dječak ju je dopratio do raskrsnice ulica Cara Lazara i Marko Kraljevića, na minut od kuće Majine drugarice, gdje ju je Maja čekala. Tu mu je A.P. rekla da ne mora dalje, da je svega tri kuće udaljena i da nema potrebre da ga ostali čekaju. Dječak se s njom pozdravio i otrčao nazad.

  – Moja kćerka je plašljiva i čak je za taj minut hoda nazvala drugaricu da priča sa njom dok ne uđe u kuću. Kako se približavala, vidjela je grupu dječaka i djevojčica kako stoje na ćošku. Među njima je bila i djevojčica koja ju je maltretirala u školi. Ta i još jedna djevojčica su je uočile i počele da joj dobacuju: “Alo, mala, stani, alo šta si se u*rala, dođi ‘vamo da popričamo, šta glumiš tu?” – prenosi Maja šta je saznala od kćerke.

 • A.P. ih je, tvrdi njena majka, ignorisala i nastavila svojim putem.

  – I tada su se zatrčale. Moja kćerka ih nije očekivala. Prišle su joj s leđa. Jedna ju je povukla za kapuljaču i počela da je davi duksericom. Druga ju je okrenula, uhvatila za ruke i podigla ih do njene punđe, pa joj stiskala i ruke i glavu istovremeno. Druga djevojčica ju je koljenom udarala u stomak i grudi – drhtavim glasom prenosi Maja.

  Žrtva je pokušavala da se odbrani, ali kako je majci rekla, bila je u šoku.

  – “Nisam, mama, znala šta me je snašlo. Mislila sam da sanjam, da je ovo neki film i da se meni ne dešava” – prepričava Maja riječi svoje kćerke.

  Kako kaže, ipak je bila dovoljno trezvena da se sjeti da Majina drugarica ima kameru ispred kuće.

  – “Otimala sam se i približavala kući, misleći da ćete me vidjeti na kameri”, kazala mi je. No, mi nismo sjedile u toj prostoriji gdje je monitor. U jednom trenu čula sam da je nešto lupilo, a moja drugarica, koja je bila u sobi bliže ulici, da neko viče “mama”. Čula sam vrisak i prepoznala glas svog djeteta. Kada je počela da viče, djevojčice koje su je tukle su je pustile i počele da beže. Istrčala sam bosa i vidjela je izbezumljenu. “Mama, tukle su me, tukle su me”, ponavljala je – kaže Maja.

  Majin drug i drugarica potrčali su na ulicu da nađu djecu. Čim se uvjerila da joj je kćerka dobro, Maja je krenula za njima.

  – Hvala Bogu što je nisam našla, jer u tom momentu stvarno ne znam šta bih uradila tom djetetu. Vratili smo se i pokušali da nju smirimo. Pozvala sam policiju, pokazali smo im snimak na kome se vidi samo delić onog što su joj radile, samo kraj, kada se otrgla. Napale su je dve kuće dalje. Odveli smo je u Hitnu pomoć, gdje ju je nekoliko ljekara pregledalo da li ima nekih unutrašnjih povreda – dodaje ona.

  Sutradan je škola obavještena o svemu. Kako kaže, niko ne može da vjeruje da se djetetu koje je toliko povučeno to desilo.

  – Škola, naravno, ne može da reaguje, jer to se nije desilo u školi ili za vrijeme nastave. Krivica moje kćerke je u tome što nije prijavila kada ju je ova počupala u školi. Zato sam podnijela krivičnu prijavu protiv tih djevojčica. Neću stati, ići ću do kraja. Moje dijete neće niko više da maltretira – kaže Maja.

  Njena kćerka se, kaže, i dalje oporavlja od šoka.

  – U ponedjeljak se na kontroli onesvjestila kod ljekara. Bila je blijeda kao krpa. Pozlilo joj se u hodniku, pokušala je da čučne, ali istog momenta je pala. Ponovo su morali da joj rade ultrazvuk i vade krv. Rezultati su joj, hvala Bogu, dobri, sve je od stresa. Malo spava, a kada uspije da sklopi oči, sanja i trza se u snu. Više ne smije ni usred bijelog dana da ide sama – kaže ona.

  MUP obavjestio tužilaštvo

  Iz MUP-a su za Telegraf.rs potvrdili da im je slučaj vršnjačkog nasilja prijavljen u subotu uveče. Prema njihovim riječima, MUP je obavjestio Više javno tužilaštvo u Pančevu, koje će nastaviti da se bavi slučajem. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje