Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

U Srbiji ponovo uvode obavezno nošenje maski

Preuzmite sliku

Navedeno je i da je neophodno testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije

Radna grupa Ministarstva zdravlja Srbije za postupanje u uslovima pandemije koronavirusa danas je donijela preporuke za postupanje.

Istakla je da je neophodno obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama.

Preporuke za postupanje se odnose na nivo primarne zdravstvene zaštite, bolničke ustanove, kao i u vezi sa nošenjem maski u zdravstvenim ustanovama i vakcinacijom, saopćio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” gdje je održana sjednica Radne grupe.

Nova varijanta

Nova varijanta koronavirusa stigla je u Srbiju, objavili su 6. septembra nadležni.

Precizirali su da je potvrđeno prisustvo podvarijante omikrona EG.5 (nazvane Eris) na teritoriji Južnobačkog okruga.

Na nivou primarne zdravstvene zaštite preporučeno je testiranje pacijenata sa znacima i simptomima akutne respiratorne infekcije, prvenstveno i naročito onih koji imaju faktore rizika za razvoj teške kliničke slike.

Obavezno je testiranje na koronu svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

Preporučeno je i obavezno testiranje kontakata sa Covid pozitivnim u zdravstvenim ustanovama, u skladu sa važećim stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije.

Što se tiče bolničkih ustanova, testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju ostaje i dalje isti, u skladu sa važećim stručno metodološkim uputstvom za postupanje u uslovima pandemije, navodi se u saopštenju.

Neophodno testiranje

Neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odjeljenja, kao i odjeljenja gerijatrije i odjeljenja gdje se liječe pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Navedeno je i da je neophodno testirati sve pacijente koji imaju simptome i znake akutne respiratorne infekcije, u trenutku prijema na bolničko liječenje.

Zabrana posjeta u bolnicama je u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija, svake zdravstvene ustanove, navodi se u saopćenju.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama dužne su da u narednih sedam dana izvrše procjenu epidemiološke situacije, da daju prijedlog mjera, kao i da kontinuirano prate epidemiološku situaciju u zdravstvenoj ustanovi.

Nadležni će, kako je rečeno, pratiti epidemiološku situaciju i blagovremeno reagovati i dati smjernice za uvođenje neophodnih promjena.

Naglašen je značaj vakcinacije protiv koronavirusa i sezonske vakcinacije protiv gripe (koje se mogu aplikovati istovremeno ili u bilo kom vremenskom razmaku), s obzirom na predstojeću sezonu respiratornih infekcija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,