Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

U Srbiji dva kluba “pod lupom” zbog sumnje na namještanje rezultata

Preuzmite sliku

UEFA je pod oznaku „sumnjivo“ stavila još jednu utakmicu fudbalskog šampionata Srbije.

Sport Klub saznaje da je obilježen meč Radnika i Novog Pazara, iz 30. superligaškog kola. Utakmica, odigrana 11. aprila, završena je pobjedom domaćeg tima – 2:0. I sve je prošlo, naizgled, rutinski, golovima Siniše Babića u desetom i Uroša Milovanovića, u 35. minutu. Radnik je na trijumfalan način završio premilinarnu fazu takmičenja.

Ipak, nije sve tako jednostavno. Specijalizovane službe za praćenje klađenja, direktno povezane sa evropskom fudbalskom federacijom, locirale su nekoliko sumnjivih pojava i enormno velike uplate na pobjedu Radnika. Zato su i poslale ka Beogradu signal da reaguje i stavi kompletan slučaj “pod lupu”. Pod sumnjom su, kako saznaje SK, i pojedini fudbaleri Novog Pazara.

Cjelokupnim slučajem, prema ranije definisanoj proceduri, normiranoj i od UEFA, baviće se organi Fudbalskog saveza Srbije. Po dolasku prijave iz Nyona, prva reakcija očekuje se od Svetislava Đurovića, oficira za integritet i istrage. Slučaj potom preuzimaju disciplinski organi. Po novom Statutu FSS, to je Disciplinska i etička komisija, na čijem čelu se nalazi Ivan Nikolić.

Organ, u čijim rukama se posljednjih godinu dana našlo nekoliko sličnih predmeta, sprovešće detaljniju istragu, zatražiti izjašnjavanje eventualno sumnjivih fudbalera i predstavnika klubova. Potom na red dolaze i konkretne sankcije, u prvom stepenu. U ovom slučaju, zaprijećene kazne kreću se od finansijskih, do oduzimanja bodova. Ukoliko se na tapetu nađe i neko od konkretnih fudbalera, u slučaju utvrđivanja krivice, mogao bi da bude sankcionisan i na duži vremenski period.

Fudbalski savez Srbije rešavao je nekoliko spornih slučajeva prošle godine. Sve dojave stigle su od UEFA-e. I pod sumnjom su se našli skoro svi akteri na terenu – klubovi, fudbaleri i sudije! Prvoligaši Jagodina i Borac, podsjetimo, kažnjeni su oduzimanjem bodova, fudbaleri Timoka na duži rok izbačeni iz fudbala. U pojedinim predmetima, nije utvrđena krivica obilježenih osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,