Utorak, 2. Marta 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Hrvatskoj mu odbili azil, tvrde da je Bagdad siguran

Preuzmite sliku

Nedugo nakon što je za Al Jazeeru ispripovjedio svoju izbjegličku priču – kako je ostavio porodicu u Bagdadu, krenuo tzv. balkanskom rutom te završio u Hrvatskoj, gdje je zatražio azil i nadao se pozitivnom rješenju i dovođenju porodice u sigurnu zemlju, Iračanin Hassan Al Quraishi dobio je odluku kojom mu se taj zahtjev odbija.

U rješenju koje su mu dostavili u zagrebačkom hotelu Porin, u kojem se nalazi jedno od prihvatilišta za strance u Hrvatskoj, mnoštvo je, kaže, pravnih formulacija, a jedino konkretno objašnjenje odluke jest da je u Bagdadu siguran.

“Rekli su mi da je odluka negativna. Pitao sam zašto i rečeno mi je da mogu živjeti u Bagdadu jer je tamo – sigurno. Pitao sam kako, kada su mi uzeli kuću i automobil, i porodica mi živi u kampu. Rekli su mi da na to nemaju odgovor. A druga osoba, i to iz moje ulice, ne samo iz grada, dobila je azil. Nije mi jasno kako su naši slučajevi različiti. Rekli su mi da mogu tražiti odvjetnika i dobio sam odvjetnicu koja mi je rekla da budem strpljiv. I sad čekam”, kaže Hassan.

Policijska prijava u Bagdadu

Slijedi sudski postupak na koji ima pravo, kao i na besplatnu pravnu pomoć. Najvećim razlogom za odbijenicu smatra taj što nije priložio papir kojim dokazuje da je policiji u Bagdadu prijavio prijetnje ubistvom i oduzimanje imovine.

Prijava je sada na sudu ili policiji i zamolio je majku da dođe do kopije kako bi je mogao priložiti u sudskom postupku na koji ima pravo.

“Mislim da mi zahtjev nisu odobrili jer nemam taj papir kojim sam prijavio prijetnje ubistvom i oduzimanje kuće i imovine i ko je to učinio. No, to vam se može dogoditi i bez da vam je neko prijetio pa da možete prijaviti. A moja supruga dobila je telefonski poziv da ima 24 sata da napusti kuću. Kad mi je to javila, rekao sam joj da napusti kuću da ih neko doista ne ubije. A s tom osobom, a ne znam ko je, nema rasprave”.

Supruga je sina poslala u udaljeni grad kod njegove sestre, kako mu se nešto ne bi dogodilo, a kćer je s njom u kampu. Nedavno je, tvrdi Hassan, dobila telefonski poziv i rečeno joj je da će njega ubiti ako se vrati.

Hassan sada strahuje i za njihov i za svoj život. “Ne spavam od brige, stalno mislim na porodicu i strahujem da im se nešto ne dogodi. Ne znam više što ću. Ja sam ovdje u Hrvatskoj, oni su tamo, kakav je ovo život, ne znam što da radim”.

Ispitivanje, dokazi, opće okolnosti…

Ne komentirajući konkretni slučaj, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, čiji stručnjaci odlučuju hoće li zahtjev za azilom biti odobren ili ne, objašnjavaju da se zahtjev za međunarodnu zaštitu odbija kada se u provedenom postupku utvrdi da tražitelj nema osnovanog straha od proganjanja zbog svoje rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja.

  • azilanti-ilustracija-jpg
  • “Odnosno kada se utvrdi da ne postoje opravdani razlozi koji ukazuju da će se tražitelj povratkom u zemlju podrijetla suočiti sa stvarnim rizikom trpljenja ozbiljne nepravde, koja podrazumijeva prijetnju smrtnom kaznom ili smaknućem, mučenje, nečovječno ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje te ozbiljnu i individualnu prijetnju životu civilnog stanovništva zbog proizvoljnog općeg nasilja u situacijama međunarodnog ili unutarnjeg oružanog sukoba”, stoji u odgovoru MUP-a.

    Između ostalog, procjenjuje se i jesu li izjave tražitelja dosljedne, uvjerljive i u skladu s dostupnim informacijama relevantnim za odlučivanje, je li utvrđena vjerodostojnost iskaza tražitelja te je li zatražio međunarodnu zaštitu što je moguće prije ili opravdao razlog zašto nije.

    Prema podacima MUP-a, od  2015. do 1. avgusta 2016. zahtjev za međunarodnu zaštitu podnijela je 831 osoba. Od toga je odbijena 81, a odobreno 34 zaštita azila i supsidijarne zaštite. Od 2004. godine ukupno su odobrene 183 zaštite.U nevladinoj organizaciji Centar za mirovne studije od ranije naglašavaju da je to, uspoređujući s drugim zemljama EU-a, vrlo malo te da broj odobrenih zaštita govori u prilog tome kako Hrvatska nije otvorena za odobravanje većeg broja zaštita. (Al jazeera)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,