Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

U Holandiji prva velika snježna oluja u 10 godina, ogroman snijeg u Njemačkoj

Preuzmite sliku

Holandija je danas zahvatila prva velika snježna oluja u zadnjih 10 godina, koja je poremetila željeznički i cestovni saobraćaj, a hladna fronta nastavlja se kretati prema ostalim dijelovima sjeverne Evrope.

Željeznički saobraćaj zbog nanosa snijega poremećen je i u susjednoj Njemačkoj, a Britanci se u području Sjevernog mora pripremaju za dolazak oluje koju su holandski meteorolozi nazvali ‘Darcy’.

Vremenske su nepogode u tolikoj mjeri loše da je holandska vlada odlučila na nekoliko dana zatvoriti sve centre za testiranje na koronavirus.

Holandska meteorološka agencija KNMI za nedjelju je u cijeloj državi objavila crveni alarm, upozoravajući na vjetrove koji će puhati brzinom i do 90 kilometara na sat te na “jaku hladnoću”.

Internetska stranica koja se bavi prognoziranjem vremena Weer.nl upozorila je na to da kombinacija snažnog vjetra sa snježnim padavinama “službeno znači snježnu oluju u cijeloj zemlji”.

“Radi se o prvoj većoj snježnoj oluji nakon duljeg razdoblja. Naime, zadnja je zemlju zahvatila u januaru 2010.,” kažu meteorolozi.

U većem dijelu zemlje dosad je napadalo između pet i 10 centimetara snijega, no u nekim je dijelovima izmjereno i 30 centimetara.

Nacionalni željeznički prijevoznik NS saopštio je da je polazak svih vlakova u cijeloj zemlji zasad otkazan do podneva. Vozačima se savjetuje da izbjegavaju putovanja, a agencije izvješćuju o 85 slučajeva pomoći automobilima koji su usred snježnih nanosa ostali zarobljeni na cestama.

U idućih deset dana u cijeloj se zemlji očekuju temperature ispod nule.

U Njemačkoj snijeg je uvelike omeo promet vlakova u Sjevernoj Rajni Vestfaliji te je od subote poslijepodne izazvao velike prometne zastoje i 222 saobraćajne nesreće, prenijela je njemačka agencija dpa.

U sjevernim dijelovima Njemačke očekuje se do 40 centimetara snijega.

Snijeg je padao i u Belgiji, ali u mnogo manjim količinama, no u toj se zemlji očekuje veliki pad temperatura.

U Britaniji vlasti su izdale vremenska upozorenja za jugoistočnu Englesku uz najavu mnogo snijega i otežane uslove prometovanja cestama, željeznicom i zrakom. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,