Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Svečano spojen Pelješki most: Na svečanosti prisustvovao i Dragan Čović

Preuzmite sliku

Dugoočekivano povezivanje teritorija Republike Hrvatske završeno je bakljadom ispod mosta, a centralna svečanost je održana na samom mostu, na dijelu segmenta oznake S9.

Pelješki most je generacijski i svehrvatski projekt za koji ima puno zaslužnih, a Hrvatska je njime ostvarila strateški cilj spajanja svoga teritorija, rekao je u srijedu navečer premijer Hrvatske Andrej Plenković u izjavi uoči završetka spajanja mosta.

Premijer je izjavio da je Hrvatska gradnjom mosta ostvarila svoj strateški cilj te istaknuo da je neupitno odvijanje pomorskog saobraćaja ispod mosta, što je i u interesu Bosne i Hercegovine.

Rekao je da ispod mosta “može proći i Titanic” i da je riječ o zajedničkom dobru za Hrvatsku i BiH, prenosi Hina.

“Ovo je most koji povezuje, a ne koji dijeli”, rekao je Plenković te dodao da će se “s vremenom to i pokazati”.

“Hrvatska je ustrajala, ovome su dale doprinos mnoge vlade i drugi akteri”, rekao je i dodao da je to “svehrvatski i generacijski projekt” te da “svi trebamo biti ponosni na njega” i da se današnji događaj “ne smije pretvoriti u četvrtu epizodu Maloga mista ‘Ko je više da'”.

“Ovdje je svako nešto dao i doprinio, a mi smo realizirali projekt u momentu kad smo bili najsnažniji”, rekao je hrvatski premijer i dodao kako su svi pokušavali, ali došlo je vrijeme kada su stvorene pretpostavke za financijska sredstva i drugo.

“Ovaj projekt realizira strateški nacionalni interes Hrvatske, daje ogroman impuls suradnji Hrvatske i BiH, važan je za Hrvate u BiH, kreira neraskidivu vezu između Hrvatske i Kine, a sve se događaja zahvaljujući našem članstvu u EU-u i prijateljima u EVropi”, rekao je Plenković.

“Ovo je veliki dan za hrvatski narod u domovini i izvan nje”, zaključio je.

Što se tiče predsjednika Republike, rekao je da će on sigurno posjetiti most, a bit će i na svečanom otvaranju.

“Svatko je dao doprinos. Pustimo ove sitnice tko je što mislio, to nije bitno. Most je tu, izrađen je i ostat će i to je najbitnije”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je most spojen tri mjeseca prije plana, uprkos Covidu. Ovaj most će skratiti put od Zagreba do Dubrovnika za čak dva sata i prelazak preko njega neće biti naplaćivan.

Predjsednik HDZ-a u Bosni i Hercegovini je također bio na svečanosti, a neposredno prije nego što je most otvoren dao je izjavu za medije.

“Bojim se da će Neum imati toliko gostiju da će nam trebati još jedan Pelješki most”, rekao je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,