Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stiže opasna fronta: Obilne kiše, snijeg i poplave, AccuWeather izdao upozorenje

Preuzmite sliku

Danas širom zemlje stiže razvoj sredozemne ciklone uz istovremeno jačanje anticiklonalnog bloka iznad Velike Britanije. Takva sinoptička situacija će u našim krajevima uzrokovati novi prodor hladnog zraka sa sjevera kontinenta.

Promjena će biti toliko izražena da se na nju u posebnoj objavi osvrnuo i američki Accuweather.

Američki meteorolozi pišu o velikoj proljetnoj oluji koja će u nedjelju i ponedjeljak zahvatiti dijelove Italije i Balkana. Obilni pljuskovi uz mogućnost lokalnih poplava bit će najveća prijetnja, a štetu može pričiniti i olujni vjetar, prenosi Istramet.

Najveća mogućnost pojave poplava postojat će na istočnoj obali Italije i na zapadnim obroncima Dinarida, izjavio je meteorolog Tyler Roys. Također, postoji mogućnost aktiviranja klizišta na tom području. Prema njegovim riječima ovakav tip ciklone češći je u zimskom dijelu godine i tokom ranog proljeća te je vrlo neuobičajen za maj.

Ekstremne količine padavina se predviđaju u dijelovima Balkana. U samo jednom 24-satnom terminu lokalno bi moglo pasti 150 mm kiše, a ponegdje čak i više.

Nakon zahladnjenja u višem gorju valja očekivati i snijeg, dok će se temperature zraka sniziti za više od 10 °C ispod uobičajenih vrijednosti za doba godine.

Što se tiče dugoročnih tendencija vremena, čini se kako će nas promjenjivo vrijeme pratiti do daljnjega, odnosno barem još 10-ak dana.

Niz upozorenja Meteoalarma

Meteoalarm je za danas i sutra za područje cijele Hrvatske izdao niz upozorenja, većinom narančastih i žutih.

Na kopnu je izdato narandžasto upozorenje zbog jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra. Očekuju se i orkanski udari. Izdano je i upozorenje zbog obilne kiše.

Za obalu su također na snazi narandžasta upozorenja zbog jakog i orkanskog vjetra te obilne kiše. Za Velebitski kanal na snazi je crveno upozorenje zbog orkanskih udara bure.

Prvo pogoršanje na Jadranu

U mnogim će krajevima tokom nedjelje i ponedjeljka pasti i obilnija kiša, često u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, u nedjelju naročito na Jadranu i u područjima uz njega, kasnije i u sjevernijim krajevima. Ponegdje je moguće i olujno nevrijeme i tuča, a u gorju, posebice višem, od ponedjeljka prijepodne do vjerojatno srijede ujutro i snijeg, piše u prognozi Zoran Vakula za HRT.

Osim često obilnije kiše, nevolje će mnogima prouzrokovati i vjetar – u unutrašnjosti povremeno jak, na udare i olujan sjeverni i sjeveroistočni, a na Jadranu u početku još jače jugo, zatim i bura – od nedjeljnog prijepodneva najprije na sjevernom dijelu, zatim i južnije. Podno Velebita će vjerovatno biti i orkanskim udara, napose od nedjelje navečer do utorka ujutro.

Kombinacija kiše i juga u nedjelju može prouzrokovati i poplavljivanje nekih obala. 

U unutrašnjosti ipak sljedećih dana valja računati na porast vodostaja, budući da je zemlja već dosta natopljena od kiša tokom aprila i dosadašnjeg dijela maja, u kojem je već ponegdje nadmašena prosječna količina padavina za cijeli maj, kao naprimjer u Osijeku, Sisku, Pazinu, Poreču, Zadru, Komiži i Dubrovniku. Štaviše, do srijede će se u nekim mjestima vjerovatno približiti i rekordnim mjesečnim vrijednostima, a ponegdje ih možda i nadmašiti, pri čemu su mogući i novi svibanjski rekordi u dnevnim količinama oborine.

Upozorenje Severe Weather Europea

O dolasku mase hladnog zraka koji se odvojio od polarnog i krenuo prema jugoistočnoj Ecropi, uključujući i Balkan te Mediteran, javio je i centar Severe Weather Europe na svojoj mrežnoj stranici.

U najvišem području snijega bi moglo pasti i 15-ak centimetara, no u ostalim krajevima on se neće zadržati jer će padati zajedno s kišom. Možda bi ga nekoliko centimetara moglo napadati na Plitvicama i u području Delnica
, kažu dežurni prognostičari DHMZ-a.

Kiša će se nastaviti i u srijedu i u četvrtak, međutim u značajno manjim količinama. Ipak, budući da će tlo biti natopljeno, i one bi mogle uzrokovati probleme jer će sva voda odlaziti u vodotoke. Zbog toga će se visoki vodostaji nastaviti i u drugoj polovici sedmice.

Temperature zraka bit će ponovno značajno niže. U ponedjeljak, utorak i srijedu najviše dnevne u unutrašnjosti će se kretati od oko 10 do 12 stepeni Celzijevih, što znači da će biti 10-ak stepeni niže od uobičajenog prosjeka za ovo doba godine, koji je oko 20. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,