Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbija vraća obavezno služenje vojske u vrijeme eskalacije tenzija na Balkanu

Preuzmite sliku

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da je potrebno ponovo uvesti obavezno služenje vojnog roka, u vrijeme kada se nastavlja eskalacija tenzija na Balkanu, izvjestila je američka agencija Associated press.

Agencija prenosi navode Ministarstva odbrane Srbije da je prijedlog za služenje vojske do četiri mjeseca sačinjen „u cilju podizanja odbrambenih sposobnosti Vojske Srbije, kroz podmlađivanje i unaprijeđenje popune i obučenosti aktivnog i rezervnog sastava“.

Uslijed nastojanja da profesionalizuje oružane snage, Srbija je suspendovala obavezno služenje vojske 2011. godine, ali sada djeluje da je blizu odluke o njegovom vraćanju, poslije duge kampanje u prilog tome, uprkos zabrinutosti da vlada neće lako naći novac za finansiranje masovne obuke, navodi AP.

Tenzije su visoke na Balkanu, gdje je devedesetih došlo do krvavog raspada Jugoslavije, navodi AP i dodaje da su tenzjie pretežno vezane za „bivšu srpsku pokrajinu Kosovo, čiju nezavisnost, proglašenu 2008. godine, ne priznaju Srbija i saveznici Rusija i Kina“.

Iako je formalno neutralna, srpska vojska održava bliske veze sa Rusijom, odakle nabavlja većinu naoružanja, uključujući borbene avione i tenkove, piše američka agencija.

U tekstu se dodaje da Srbija takođe održava srdačne odnose sa NATO-om, čije su mirovne snage stacionirane na Kosovu od 1999. godine, „kada je zapadna vojna alijansa intervenisala da zaustavi krvavi obračun Beograda sa separatistima, kosovskim Albancima“.

Još jedan nestabilan region je Bosna i Hercegovina, „gdje separatistički lider bosanskih Srba (Milorad Dodik) prijeti da će proglasiti nezavisnom polovinu Bosne koju kontrolišu Srbi i da će je ujediniti sa susjednom Srbijom“, navodi AP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,