Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Srbija od 1. januara dopušta promet automobilima s tablicama Republike Kosovo

Preuzmite sliku

Vlada Srbije donijela je odluku da omogući slobodu kretanja za sva vozila sa Kosova, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo Petar Petković.

Petković je naglasio da će na svim graničnim i administrativnim prelazima biti istaknuta izjava o odricanju odgovornosti.

Kako je navedeno u tekstu odricanja od odgovornosti objavljenom na stranici Vlade Srbije, dozvoljavanje svim vozilima da učestvuju u saobraćaju na putevima vrši se isključivo iz praktičnih razloga, kako bi se olakšao položaj pojedinaca i omogućila njihova sloboda kretanja i ne može se tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti, ne prejudicira određivanje konačnog statusa i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda da odstupi od prava zagarantovanih Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Odluka će se primjenjivati ​​od 1. januara.

Petković je dodao da su na ovaj način zaštitili prava “našeg naroda na Kosovu i omogućili slobodu kretanja.”

“Nismo prešli crvene linije u očuvanju nacionalnog integriteta i suvereniteta”, rekao je on, saopćila je Vlada Srbije.

Na istoj sjednici Vlade donesena je obavezujuća odluka za sve – da ne bude prelaska crvenih linija.

„Danas smo na sjednici Vlade usvojili posebnu odluku o principu, pristupu i stavu da je predsjednik Srbije, kao i cijela Vlada, dužan da se jasno i nedvosmisleno drži naših crvenih linija u pregovorima i dijalogu, apsolutno poštujemo suverenitet i teritorijalni integritet, kao što je i do sada činjeno”, rekao je Petković.

Dodao je da je to važna i značajna odluka koja jasno i nedvosmisleno kaže da nema priznanja Kosova i članstva u UN-u, kao i na organizacije i agencije sistema Ujedinjenih nacija.

“Registarske tablice koje smo omogućili, kao i prije godinu dana, lične karte, nisu simbol državnosti”, rekao je Petković i podsjetio da u svijetu postoje brojni primjeri da se u jednoj zemlji koriste različite tablice, kao npr. Kina i Hong Kong, radi se o kineskoj državi.

Dodao je da takav primjer postoji u Italiji, gdje različite regije koriste različite ploče.

Petković je rekao da nije tajna da 99 odsto Srba koristi RKS tablice, jer je to jedini način da se živi, ​​preživi i kreće.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,