Ponedjeljak, 27. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Splitski mimohod za žrtve Srebrenice

Tradicionalnim “Mimohodom 8372” gradskim ulicama i Rivom te bacanjem 24 ruže u more, Split je srijedu u predvečer obilježio 24. godišnjicu genocida kojeg su u Srebrenici počinile vojska i policija Republike Srpske.

Sudionici mimohoda, kojeg su organizirale bošnjačke udruge sa splitskog područja, nosili su višemetarski transparent s natpisom “Mimohod 8372; 24 godine – ne zaboravi Srebrenicu”, kojim se podsjeća na 8372 žrtve genocida.

– Stradanja Srebreničana u genocidu koji je nad njim počinjen za nas Bošnjake je nešto neshvatljivo i to se nikad ne smije zaboraviti, jer ako bi se to zlo zaboravilo onda bi se moglo i ponoviti – rekao je Kadro Kulašin, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Zamjenik gradonačelnika Splita Nino Vela je istaknuo kako se trajno mora sjećati stravičnog zločina prije 24 godine u Srebrenici i okolnim selima.

– Mi u Hrvatskoj možemo najbolje razumjeti to što se dogodilo u BiH jer smo također doživjeli stravičan rat i velika stradanja – poručio je Vela.

Izaslanik župana splitsko-dalmatinskog, Damir Gabrić je istaknuo kako su Hrvati Vukovaru pretrpjeli stravičan masakr sličan onome u Srebrenici.

– Sjećajući se masakra u Srebrenici sjećamo se i Vukovara – rekao je Gabrić. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,