Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: Registrovano više od 4.000 novozaraženih, Vlada narednih dana donosi pooštrene mjere

Preuzmite sliku

U Sloveniji je u utorak potvrđeno više od 4.000 novozaraženih koronavirusom, pa će zbog pogoršanja epidemijske situacije Vlada narednih dana odlučiti o eventualnom pooštravanju mjera, javlja Anadolu Agency (AA).

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je samo tri puta u jednom danu do sada od početka pandemije u Sloveniji potvrđeno više od 4.000 infekcija.

Prema podacima, u utorak, prije više od tjedan dana, potvrđeno je više od 2.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, kada su epidemiolozi potvrdili 1.871 slučaj.

Jučer je ukupno potvrđeno više od 4.000, a samo tri puta u jednom danu – 3., 9. i 16. novembra 2021. godine potvrđeno je više od 4.000 infekcija.

Koronavirusna verzija omikrona brzo se širi među stanovništvom i, prema procjeni stručnjaka, krajem ove ili početkom sljedeće sedmice bit će prevladavajuća verzija u Sloveniji.

Bolest uglavnom pogađa mlade ljude koji još uvijek žive sa roditeljima, a narednih dana očekuju porast zaraze među roditeljima, kod kojih je veća vjerovatnoća da će imati komplikacije.

Očekuje se da će Slovenija dostići vrhunac broja potvrđenih slučajeva zaraze u drugoj polovini januara, a u bolnicama u prvoj polovini februara. Posljednji podaci o stanju u slovenačkim bolnicama još nisu poznati.

Zbog naglog porasta broja slučajeva zaraze, narednih dana će se povećati i broj naloženih karantina. To bi moglo paralizirati i najhitnije službe u zemlji, od prodavnica, vrtića, škola do zdravstvenih ustanova.

Stručna grupa se zalaže za mogućnost da se inače desetodnevna karantena s negativnim testom prekine nakon pet dana. Međutim, u NIJZ se ne slažu s mogućnošću skraćivanja karantina, ističući još uvijek uobičajenu verziju delte. Odluku Vlade treba očekivati ​​ovih dana.

Prema podacima NIJZ-a, do sada je jednom dozom vakcinisano 1.250.665 osoba, što je 59 posto stanovništva. Sa svim dozama vakcinisano je 1.191.057 osoba, što je 56,5 posto stanovništva. Prema posljednjim podacima, dopunsku dozu primilo je 470.847 osoba.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,