Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija: Prvi oboljeli od koronavirusa je Marokanac

Preuzmite sliku

U Sloveniji je u srijedu otkriven prvi slučaj infekcije novim koronavirusom, saopćio je na svom Twitter profilu slovenski premijer u odlasku Marjan Šarec, a riječ je o Marokancu koji je u Sloveniju doputovao preko Italije.

Ministar zdravstva Aleš Šabeder u kraćoj izjavi rekao je da su o prvom slučaju bili obaviješteni u srijedu u 20.44 sata i da je to prvi potvrđeni slučaj u Sloveniji.

Riječ je, kako je dodao, o pacijentu iz Maroka koji je posjetio svog ljekara koji ga je poslao na zaraznu kliniku u Ljubljani, gdje mu je uzet bris i napravljen test koji se pokazao pozitivnim.

Vlada je sinoć objavila da se utvrđuju kontakti zaraženog kako bi se spriječilo širenje zaraze, a pacijent je smješten na zaraznu kliniku u Ljubljani.

Šabeder je za Slovensku televiziju kazao da je oboljeli Marokanac koji živi u Sloveniji u koju se je vratio preko Italije, gdje je najprije sletio avionom.

Vlada je o prvom slučaju koronavirusa kod njega obaviještena sinoć, odmah nakon što je stigla potvrda iz mikrobiološkog instituta Medicinskog fakulteta u Ljubljani da je test njegova brisa bio pozitivan na koronavirus. Nakon toga smješten je u izolacijsku sobu na Zaraznoj klinici KBC-a Ljubljana koja je zbog stanja oko koronavirusa već bila pripremljena.

Idućih dana, najavio je Šabeder, treba identificirati osobe s kojima je oboljeli od dolaska iz Italije bio u kontaktu budući da je od njegova povratka u Sloveniju pa do hospitalizacije prošlo više dana, prenosi Hina.

Kako je za Slovensku televiziju kazala Maja Sočan iz Instituta za javno zdravlje, pacijent je prema informaciji iz bolnice u koju je smješten u “dosta dobrom stanju”.

Dodala je da će se idućih dana prema već usvojenom protokolu poduzeti sve mjere kako se novi koronavirus u Sloveniji ne bi širio, a ponovo je podsjetila na standardne i osnovne mjere osobne higijene, poput temeljitog pranja ruku, koje se primjenjuju u slučajevima epidemija, te na izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje bi mogle imati simptome zaraze.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,