Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slovenija proglasila stanje epidemije Covida-19

Preuzmite sliku

Zbog povećanog broja zaraženih, Vlada Slovenije proglasila je od danas stanje epidemije koje će biti na snazi narednih mjesec dana za cijelu zemlju.

S obzirom da je dnevni broj zaraženih koronavirusom posljednjih dana na području cijele Slovenije dosegnuo rekord od gotovo 900 slučajeva i da se predviđa porast oboljelih u narednom periodu, za područje cijele države Vlada Slovenije proglasila je 30-dnevno stanje epidemije s mogućnošću dodatnog pojačavanja epidemioloških mjera.

U Sloveniji su testiranja pokazala da je na koronavirus pozitivan svaki peti građanin, zbog čega je Slovenska vlada od danas aktivirala izvanredno stanje koje će se moći dodatno pojačavati dodatnim mjerama u tri vala.

Ako broj oboljelih od Covida-19 bude progresivno rastao, Slovenija će dodatno uvesti policijski sat, odnosno zabranu kretanja u noćnim satima, po uzoru na aktualne mjere nekih europskih država. Sljedeći korak mogao bi biti zatvaranje trgovačkih centara, salona, teretana, kafića i restorana te zabrana sportskih aktivnosti i natjecanja.

Ukoliko broj osoba u slovenskim bolnicama i dalje bude visok, vlada premijera Janeza Janše će kao krajnju mjeru aktivirati „lock down“, odnosno zatvaranje škola, vrtića, obustavu javnog prijevoza i dijelova gospodarstva.

Slovenija je u petak zabilježila rekord od 897 pozitivnih na koronavirus, a stanje s novooboljelima u susjednim državama također eskalira.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,