Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ruskinja u splitskom zatvoru mjesecima čeka izručenje Ukrajini: “Psihički je loše”

Preuzmite sliku

Modna dizajnerica iz Rusije Daria Falk (36) nalazi se već pet mjeseci u splitskom zatvoru.

Ruskinja svoju djecu od pet i devet godina, koja se trenutno nalaze s ocem u Austriji, njezinim bivšim mužem, nije vidjela pet mjeseci, piše Danas.hr.

Ona je uhapšena 11. augusta na granici kad je iz Austrije, gdje ima stalno prebivalište, došla na ljetovanje u Hrvatsku. Uhapšena je temeljem međunarodne crvene Interpolove potjernice koju je raspisala Ukrajina. Ukrajina optužuje 36-godišnjakinju da je 2017. u Odesi na prevaru ukrala nekoliko šivaćih strojeva vrijednih oko 20.000 eura.

Splitski Županijski sud je u oktobru 2022., dva mjeseca poslije hapšenja, donio odluku da se Ruskinja izruči Ukrajini premda su u Odesi, gdje je istražni zatvor, svakog dana padale bombe.

Dizajnerica se žalila te je Vrhovni sud prihvatio žalbu pa vratio slučaj u Split. Sud u Splitu je prošli mjesec ponovno donio istu odluku, a Ruskinja se opet žalila.

Ni nakon te žalbe Vrhovnom sudu stvari se nisu pomaknule. Advokatica Ruskinje Lidija Horvat kaže da nije jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku.

“Vrhovni sud je opet prihvatio njezinu žalbu podnesenu protiv rješenja Županijskog suda u Splitu od 15. decembra 2022. i ukinuo njihovo rješenje da se ona izruči Ukrajini, ali je predmet opet uputio tom istom sudu na ponovno odlučivanje.

Nije nam jasno zašto Vrhovni sud nije preinačio odluku, mogli su i ne znam zašto to nisu napravili. Sad se opet sve vraća na splitski sud, koji usprkos potencijalnom teškom kršenju međunarodnih konvencija i ljudskih prava smatra da su ispunjene sve pretpostavke za izručenje.

Ako bi se to dogodilo, ona bi bila u istražnom zatvoru bez mogućnosti da se skloni od potencijalnih granata i definitivno izložena životnoj opasnosti. Smatram i da joj sigurno kao Ruskinji ne bi bili naklonjeni ostali zatvorenici ukrajinskog državljanstva”, kaže Horvat.

Falk je do sada nudila kauciju dvostruko više od navodne štete. Njezina odbrana je ponudila da se odredi jamčevina od 40.000 eura, da joj se ukine istražni zatvor i odrede eventualne mjere opreza. Međutim, od toga nije bilo ništa.

“Psihički je loše”

Austrija je odluku o izručenju odgodila zbog ratnog stanja. U Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima (ZOMPO) piše da sud može odbiti zamolbu za izručenje ako se može opravdano pretpostaviti da bi osoba čije se izručenje traži bila, ako se izruči, kazneno gonjena ili kažnjena zbog svoje rase, vjeroispovijesti, političkih uvjerenja, državljanstva ili pripadnosti određenoj društvenoj skupini.

“Izručenjem bi potencijalno njen život bio doveden u opasnost. Čujemo se stalno, psihički je jako loše, teško joj pada odvojenost od djece, a pogotovo što se ne nazire kraj rješavanju njezinog problema. Ukrajina ju traži zbog navodne prevare od nekih 20.000 eura, i to za razdoblje kad je radila kao modna dizajnerica u toj zemlji.

Navodno je ona otuđila neke krojačke mašine. Zanimljivo je to da je prijavitelj bliski prijatelj oca njezinog bivšeg muža, a da je muž pak pravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje i za nanošenje tjelesnih ozljeda njoj 2018. godine”, rekla je advokatica Horvat za Danas.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,