Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rekordna zapljena: Diplomirani ekonomista iz Hrvatske pao sa 2,7 tona kokaina u Belgiji

Preuzmite sliku

Specijalna jedinica belgijske federalne policije uhapsila je prije sedam dana 36-godišnjega Zagrepčanina T.Š., inače diplomiranoga ekonomistu koji je u Hrvatskoj vodio više kompanija, zbog sumnji da je zajedno s još nekoliko osoba raznih državljanstava, u tu zemlju dopremio pošiljku od 2,7 tona kokaina.

Prilikom racije na skladište, kokain koji je bio upakovan u jutene vreće koje su upravo bile istovarene iz kontejnera, a koji je prije toga bio preuzet na terminalu luke u Antwerpenu. Droga je zaplijenjena, a svi uhapšeni, njih dvadesetak, su pritvoreni te je protiv njih tamošnje državno tužiteljstvo pokrenulo istragu.

Riječ je o najvećoj pojedinačnoj zapljeni kokaina za koju se ikad sumnjiči neki hrvatski državljanin. Zajedno s T.Š., uhapšeni su državljani Belgije, Nizozemske, Armenije, Latvije, Maroka i Ukrajine, a belgijska policija, naravno, nije otkrila pod kojim se okolnostima ovo šaroliko društvo sastalo. No, prema informacijama koje je tamošnja policija objavila, sumnjivi kontejner bio je otkriven dok se još nalazio u antwerpenskoj luci, te su policajci čekali ko će doći po njega.

Nakon što je kontejner prevezen u jedno skladište, policija ga je okružila, a zatim, u jutarnjim satima prošloga ponedjeljka, upala u skladište, gdje su na istovaru droge našli ukupno 11 muškaraca i jednoga maloljetnika, a među njima i T.Š.-a.

Hrvatska policija je, kako Jutarnji.hr neslužbeno saznaje, od strane svojih belgijskih kolega obavještena o hapšenju T.Š.-a, no nismo uspjeli saznati da li je hrvatska policija bila involvirana u akciju koja je rezultirala zapljenom.

Inače, T.Š. je osoba koja u Hrvatskoj nikad nije bila krivično niti prekršajno gonjena, već je upravljao ili imao nekoliko manjih kompanija, a u mladim danima uspješno se bavio malim nogometom te je igrao na nekoliko turnira.

Inače, belgijske vlasti su samo prošle godine zaplijenile 110 tona kokaina koji je uglavnom dolazio kroz antwerpensku luku.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje