Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Redovni na tribinama: Ovo su huligani iz Splita koji su napali vaterpoliste Zvezde

Preuzmite sliku

Splitska policija uhapsila je i 21-godišnjeg huligana iz Solina, osumnjičenog da je sa trojicom ranije privedenih vandala, koji kao i on pripadaju navijačkoj grupi “Torcida”, u subotu napao vaterpoliste Crvene zvezde u kafiću na rivi.

Uhapšen je u srijedu popodne, a tereti se da je iz mržnje pokušao da teško povrijedi vaterpoliste Zvezde, kao i za razbojništvo. Osumnjičeni huligani terete se da su napali vaterpolistu Aleksandra Kralja, koji se većih batina spasio skokom u more iz kojeg je izašao tek nakon što je skinuo trenerku sa obilježjima kluba, te Dušana Vasića i Miloša Maksimovića.

Prema saznanjima “Blica”, splitska policija je kao napadače identifikovala Nikolu S. (23), Juru G. (25) i Mirka Ć. (25), koji su uhapšeni dan poslije nasrtaja na Zvezdine vaterpoliste. Četvrti vandal je uhapšen tri dana kasnije. Interesantno je da nijedan od trojice privedenih u nedjelju zbog napada, pisala je “Slobodna Dalmacija”, u Hrvatskoj nije bio prijavljen ni prekršajno ni krivično.

Svi osumnjičeni vandali, kao i G. L. (26), sestrić najveće teniske zvijezde u Hrvatskoj Gorana Ivaniševića, i sin fudbalskog trenera V. L., koji je dovođen u vezu sa njima jer se vjerovalo da im je upravo on javio da su vaterpolisti Zvezde u kafiću, pripadnici su “Torcide”.

V. L. je inače pušten ubrzo jer provjerom njegovog mobilnog telefona nije utvrđeno da je bio u kontaktu sa nekim od osumnjičenih napadača.

Profili osumnjičenih, kao i V. L., na društvenim mrežama obiluju fotografijama sa tribina Poljuda, navijačkim obilježjima “bilih”, ali i pogrdnim porukama, upućenim simpatizerima rivalskih klubova, ali i pripadnicima organa reda.

 • Ono što je zasad izvjesno je da su osumnjičeni zajednički i prema prethodnom dogovoru 9. februara, u 13.30 sati došli do kafića na Obali hrvatskog narodnog preporoda u Splitu, i fizički napali trojicu vaterpolista crveno-belih, koji su kao gosti sjedili u bašti lokala. Vaterpolisti beogradskog kluba su inače u Split doputovali na utakmicu sa Mornarom, u regionalnoj ligi, i trebalo je da bude odigrana u subotu uveče.

  Razlog napada bio je što su kod jednog od njih uočili klupska obilježja na odjeći. Upravo zbog “neprijateljskog” grba, huligani su golmana Zvezde udarili rukama, šutirali. Nekoliko puta su ga udarili i palicama, zahtjevajući da im preda klupski dres. Vrijeđali su ga i prijetili mu, a nakon što je Kralj počeo da beži i od pomahnitalih huligana se spasao skokom u more, oni su od njega i nadalje, uz pretnju nožem zahtjevali da im da majicu sa grobom crvenom-belih. Na kraju, Kralj je to i učinio.

  Prilikom hapšenja kod jednog od osumnjičenih je upravo nađena majica koji su oteli Kralju.

  Ono što zasad nije utvrđeno je ko je huliganima javio da vaterpolisti crveno-belih sjede u kafiću na Rivi, jer se ispostavilo da za prvobitnu sumnju policije da je to bio G. L. nema materijalnih dokaza.

  Demolirali pumpu

  Pripadnici “Torcide” su samo pola godine prije napada na vaterpoliste Zvezde u Splitu poharali pumpu na autoputu u blizini Beograda, i to kada su putovali u Sofiju, na utakmicu sa Slavijom, u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

  Sa pumpe su ukrali robu u vrednosti od 200.000 dinara i objekat su išarali svojim simbolima. Uhapšeni su u povratku iz Bugarske, a trojica su tada zadržana u Nišu, dok je 27 privedeno u Beogradu.

  Djevojka pomogla sportisti

  U momentu kada je Aleksandar Kralj skočio u more i počeo da viče: “Ja sam Crnogorac, nisam Srbin!”, samo mu je jedna djevojka pružila ruku da mu pomogne.

  Za to vrijeme, iza njenih leđa čuo se ženski glas: “Četnik!” Mediji u Hrvatskoj su pokušali da utvrde ko je djevojka koja je “omraženom četniku” pružila ruku spasa, ali njen identitet do sada nije otkriven. Vjeruje sa da ona ne želi da se eksponira javno da ne bi bila žigosana kao neko ko “pomaže Srbima”, i tako sebe i najbliže dovela u fizičku opasnost. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje