Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Psiholog analizirao uzroke četverostrukog ubistva u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

Domagoj Vidović, zamjenik direktorice Klinike za psihijatriju Vrapče, komentarisao je u Dnevniku HRT-a strašan čin četverostrukog ubistva u Vodicama.

Rekao je da je ljudsko ponašanje komplikovano i kompleksno te da ljude ovako strašnom činu vodi čitav niz faktora.

Osoba za koju se sumnja da je počinila ubistvo pronađena je mrtva.

“Kad posmatramo cjelokupni događaj, vidimo da u tim ljudima raste afektivna tenzija, prepuni su srdžbe, bijesa i negativnih emocija i kada iz svoje perspektive razriješe problem koji ih muči, oni isprazne emocionalnu energiju i ostanu sami sa sobom i svojim zlodjelom. Tada preostalu agresiju okrenu prema sebi i počine ubistvo”, rekao je Domagoj Vidović za HRT.

Ovo nije prvi takav slučaj koji je zadesio šibensko područje. Na pitanje treba li tražiti poveznicu doktor Vidović je rekao da treba na načelnoj razini:

“Predmetni slučajevi su svaki za sebe vrlo različiti. Možda je i jednim djelom i slučajnost, ali to je područje koje je duže vrijeme ekonomski zaostajalo za ostalim dijelovima Dalmacije pa bi u tom mogli tražiti objašnjenje malog dijela uzroka koji bi doveli do počinjenja tako teškog krivičnog djela.”

Dodao je kako nas treba zabrinuti pitanje ilegalnog oružja:

“Svako od nas svakoga dana treba uložiti dodatni napor u borbi protiv nasilja. Policija treba uložiti više pažnje da se ukloni ilegalno oružje iz ruku onih koji za to nisu ovlašteni. Svako od nas treba voditi borbu protiv nasilja i graditi društvo u kojem ćemo prihvatiti ljude, omogućiti im da se razviju u potpunosti, djeci omogućiti da izrastu u psihički i fizički zdrave osobe i da imamo društvo u kojem postoje jasni kriteriji što je prihvatljivo, a što nije.”

Na pitanje mogu li uslovi u kojima zbog koronavirusa živimo zadnjih godinu dana biti uzrok, doktor Vidović je rekao kako je to mala kap, mali dodatak na sve faktore koji su osobu vodili k počinjenju krivičnog djela.

“Onda bi mogli reći da kad izađemo iz koronakrize da će broj krivičnih djela biti manje, ali to neće biti tako. Naša zadaća kao društva je da građene osnažimo i naučimo kako se lakše nositi i na zreliji način kanalizirati svoje agresivne pulsije i tako ćemo postići da ovakvih djela bude manje”, rekao je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje