Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Premijer Kosova Avdullah Hoti: Uspostavljanje diplomatskih odnosa Kosova i Izraela historijski čin

Preuzmite sliku

Premijer Kosova na dužnosti Avdullah Hoti ocijenio je hstorijskim današnje uspostavljanje diplomatskih odnosa između Republike Kosovo i Izraela, nakon priznanja dogovorenog u Vašingtonu 4. septembra posredstvom Sjedinjenih Američkih Država.

Hoti je na konferenciji za novinare sa šeficom kosovske diplomatije Melizom Haradinaj Stublla, nakon virtuelne ceremonije potpisivanja formalizacije diplomatskih odnosa Kosova i Izraela, istakao da je priznanjem od strane Izreala prekinulo blokadu priznanja.

“Vjerujem da današnja konkretizacija diplomatskih odnosa između dvije zemlje jasno ukazuje na efekat i važnost sporazuma od 4.septembra potpisaog u Bijeloj kući i pokazuje grešku onih koji su kritikovali ovaj sporazum i doveli u pitanje priznanje Izraela“, rekao je Hoti. On je istakao da su danas potpisana i dva sporazuma o političkoj i ekonomskoj saradnji između dve zemlje.

Hoti je podsjetio na prijateljske odnose dva naroda, jer je albanski narod pomogao Jevrejima u II Svjetskom ratu, dok je Izrael primio albanske izbjeglice tokom rata na Kosovu 1999. godine.

Ministrica Haradinaj Stublla, koja je potpisala dokument o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa ministrom inostranih poslova Izraela Gabrielom Ashkenazijem, naglasila je da je ovim ojačan međunarodni subjektivitet države Kosovo i srušen svaki argument za zemlje koje nisu priznale Kosovo da nastave sa nepriznavanjem.

“Današnjim činom uspostavljanja ovih diplomatskih odnosa i konkretizacijom ovog priznanja, Kosovo je takođe prekinulo lanac agresivne kampanje Srbije protiv priznavanja Kosova i stvara se teren i novi horizont za univerzalno priznanje, dakle svih zajedno, nezavisnosti Kosova”, kazala je ministrica.

Ona je kazala da još nije pokrenuta procedura imenovanja kosovskog ambasadora u Izraelu, ali je naglasila da će biti ispoštovane sve zakonske procedure.

Priznanje Kosova od Izraela dogovoreno je u okviru Vašingtonskog sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije, potpisanog 4.septembra u Bijeloj kući u prisustvu tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trumpa. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,