Petak, 7. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Potraga nastavljena, ljekari kažu da ‘Malčanski berberin’ nema savjest

Potraga za Ninoslavom Jovanovićem osumnjičenim da je 20. decembra oteo dvanaestogodišnju Moniku Karimanović od jutros se odvija na području njegovog rodnog sela Malče.

Veliki broj pripadnika Žandarmerije i policajaca i juče je pretraživao to selo udaljeno desetak kilometara od Niša, ali i susjedna sela Jasenovik, Oreovac i Pasjaču, u kojoj je prije dva dana djevojčica pronađena.

Kako Beta saznaje u Kliničkom centru u Nišu, Monika Karimanović se polako oporavlja i njeno stanje je sve bolje.

Prema riječima ljekara, sa djevojčicom radi tim psihologa i ona će do daljeg ostati na bolničkom liječenju.

Ministrica i neuropsihijatar Slavica Đukić Dejanović kazala je za RTS da će stručni timovi ljekara morati mjesecima da pomažu djevojčici jer “prolongirana trauma obično daje i prolongirane neželjene psihološke manifestacije”.

“Jako je važno da se djevojčica kroz komunikaciju sa puno razumijevanja otvori i razgovara sa psiholozima. Njene fizičke povrede ne ugrožavaju njeno zdravlje, ali ogrebotine duše su uvijek dublje od ogrebotina tijela. Njeno samopouzdanje mora postepeno da se vraća”, rekla je Đukić Dejanović.

Ona je za Jovanovića kazala da je osoba koja ima potpuno devijantan “super ego”. “On praktično nema savjest. On smatra da je zadovoljenje njegovih nagona najbitnija stvar na svijetu za njega”, izjavila je Đukić Dejanović.

Kako je kazala, emocije i nagoni otmičara su bolesni, ali je svjestan šta čini, njegove intelektualne operacije su sasvim u redu.

Đukić Dejanović je istakla da za takve osobe kazna koja je predviđena našim zakonom očigledno nija prava sankcija i da nema nikakvu svrhu, tako da se moraju tražiti drugi načini da se oni zaustave.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje