Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Poredili smo cijene: Isplati li se ljetovati u Albaniji?

Preuzmite sliku

Posljednjih godina ozbiljno je povećan interes bosanskohercegovačkih građana za ljetovanje na albanskom primorju. Veći interes ”natjerao” je ovdašnje turističke agencije da u ponude uvrste primorska mjesta iz ove donedavno turistički zatvorene zemlje, piše N1.

A ono što osim neodoljivih prirodnih ljepota ovu zemlju razlikuje od većine sličnih, a do prije nekoliko godina, ”omiljenijih” destinacija u regiji, svakako su povoljnije cijene, često daleko ispod nivoa onih na koje su bh. građani navikli u svojoj zemlji.

Tako ćete u Sarandi, biseru na krajnjem jugu zemlje, sedam dana u superluksuznom apartmanu platiti 420 eura, a za one sklone blagodetima privatnog smještaja, dovoljno će biti 10 ili 15 eura za jednu noć.

Sedam polupansiona u hotelu sa tri zvjezdice u Draču, u periodu od 9. jula do 13. augusta, platit ćete oko 480 KM. U hotelu sa četiri zvjezdice za isti aranžman potrebno je izdvojiti oko 615 KM. U cijenu je pored doručka i večere u dvokrevetnoj sobi uračunata usluga pratioca grupe, organizacija putovanja, ležaljke i suncobran na plaži te korištenje bazena.

Cijena kafe u ugostiteljskim objektima u mjestu Sarandi je 1 KM, sok je nešto skuplji – platit ćete ga 1.20 KM dok je cijena velikog točenog piva oko 2.50 KM, sve to u ugostiteljskom objektu na samoj plaži.

Večera za četiri osobe u najboljem restoranu koštat će vas 80 maraka (predjelo, glavno jelo, piće i kolač), a dvije ležaljke i suncobran na plaži – unajmit ćete za 6 KM.

Najveći broj turista dolazi iz skandinavskih zemalja koji su otkrili svu podlost poslovice u kojoj se i kod nas godinama kaže da je ”nešto razvijeno kao albanski turizam”. Onaj kome je poređenje palo napamet danas bi imao razloga da se crveni. Albanija preuzima poziciju donedavno dominantnih crnogorskih i posebno hrvatskih turističkih bisera.

Ali, nije sve baš tako krasno. Ako vozite, naoružajte se strpljenjem. Nemate pravo čuditi se ako tri (ili čak četiri) vozila vidite u jednoj saobraćajnoj traci. Niko ne poštuje horizontalnu signalizaciju, a zanimljivo – svako drugo vozilo je marke Mercedes (nešto poput golfa u BiH).

Dakle, zanimljivo i novo. Albanija i turizam, zajedno. Konačno stoji i uzma mjesto koje zaslužuje. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,