Utorak, 27. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Policajka izazvala udes sa 2,2 promila alkohola, pa pobjegla sa triježnjenja

Policajka iz Zemuna mogla bi da ostane bez posla nakon što je sa 2,2 promila alkohola u krvi pobjegla iz policijske stanice gdje je bila na triježnjenju jer je tako pijana izazvala saobraćajnu nesreću udarivši kolima taksistu, saznaje “Blic”.

Policajka prije nekoliko večeri udarila je u jedno taksi vozilo u Zemunu. Prilikom udesa došlo je do manje materijalne štete automobila taksiste te su vozači pokušali da se dogovore oko naplate štete bez zvanja policije.

– Kada su krenuli da pregovaraju oko naplate štete, policajka je bila potpuno dezorijentisana. Teško je i neartikulisano pričala, te je taksista nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja da se s njom dogovori na kraju pozvao policiju – priča izvor “Blica” upoznat sa slučajem.

Ova saobraćajna nesreća bila bi kao i svaki drugi manji udes, da policija prilikom uviđaja nije utvrdila da je njihova koleginica potpuno pijana.

– Mjerenje promila alkohola u krvi obavljeno je i sa taksistom, kao i sa policajkom. Alko-testom taksiste utvrđeno je da je bio trijezan, dok su rezultati njihove koleginice saobraćajce ostavili u šoku. Naduvala je čak 2,2 promila – priča izvor “Blica”.

Prema njegovim riječima, saobraćajci su istog momenta svoju koleginicu poveli u stanicu, u dežurnu službu na triježnjenje. Međutim, tu nije kraj. Vrlo brzo, pijana policajka uspjela je da pobjegne i nestane bez traga i glasa.

– Kada su ujutru došli policajci da je puste sa triježnjenja ponovo su ostali u šoku. Njihove koleginice nije bilo nigdje. Nisu mogli da je dobiju na telefon, jer ga je ugasila, a ubrzo zatim do njih je došla vijest da je izvadila bolovanje – objašnjava izvor “Blica”.

Protiv policajke biće pokrenut disciplinski postupak, ali i podignuta prekršajna prijava zbog izazivanja udesa u alkoholisanom stanju. Prema riječima Milana Marinovića, predsjednika Prekršajnog suda u Beogradu, policajka je vožnjom sa 2,2 promila počinila jedan od najtežih saobraćajnih prekršaja.

– Takva vožnja je krajnje nebezbjedna, ne samo za vozača već i za suvozača, kao i druge učesnike u saobraćaju. Alkohol je uzrok mnogih prekršaja u saobraćaju jer vozač pod njegovim dejstvom ne može da prilagodi brzinu kretanja, držati odstojanje… – objašnjava on.

Prema njegovim riječima, u slučajevima poput ovog piše se prekršajna prijava.

– Težina posljedice alkohola u krvi definiše koja će kazna biti propisana i hoće li se klasifikovati kao krivično djelo i prekršaj – zaključuje on.

Pored disciplinske odgovornosti pobjegloj policajki prijeti i kazna zatvora od 15 dana. Naime, prema Zakonu o bezbejdnosti saobraćaja na putevima, svako ko izazove saobraćajni udes u stanju potpune alkoholisanosti (više od dva promila alkohola u krvi), kazniće se zatvorom od 15 dana zatvora ili novčanom kaznom od 100.000 do 120.000 dinara, uz 14 kaznenih poena i devet mjeseci zabrane upravljanja motornim vozilom. Inače, oduzimanje 14 kaznenih poena samo četiri od ukupno 18 koliko vozač smije da napravi, prije nego što bude primoran da ponovo polaže vozački ispit.

Količina alkohola u krvi izmjerena policajki iz Zemuna dovodi do stanja potpune alkoholisanosti, te je, kako objašnjavaju stručnjaci za “Blic”, samo pukom srećom izbjegnuta tragedija.

– Sa više od dva promila alkohola u krvi osobe imaju potpuno odsustvo objektivne procjene situacije, često gube svijest, zapažanja su im jako površna i često se potpuno gube, skoro redovno vide duple slike predmeta, pospani su, imaju sasvim nestabilan hod, povraćaju. Takva osoba nipošto ne smije jsesti za volan jer predstavlja opasnost i za sebe, kao i za druge učesnike u saobraćaju i pješake – naglašavaju sagovornici “Blica”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,