Utorak, 18. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Počinje suđenje Nijemcu koji je usmrtio Šabana Šaulića

Preuzmite sliku

Skoro tri godine od saobraćajne nesreće u kojoj su nedaleko od Bilefelda stradali Šaban Šaulić i Mirsad Kerić, a Slobodan Stojadinović zadobio teške povrede, čitav slučaj dobiće svoj sudski epilog.

Ročište na kome će po prvi put pred lice pravde biti izveden Nijemac turskog porijekla, Alsin Levent, zakazano je za 20. januar.

Čitava porodica Šaulić će otići za Njemačku da bi prisustvovali suđenju koje već izaziva ogromno interesovanje u javnosti do te mjere da je sud dobio rekordan broj prijava za akreditacije predstavnika njemačkih, ali i medija iz okolnih država.

“Vjerujemo u sud u Njemačkoj i nadamo se maksimalnoj kazni, ali koliko god da bude osuđen, ništa ne može vratiti našeg supruga, oca i djeda Šabana niti umanjiti tugu i bol koje osjećamo. Dvije porodice su zavijene u crno i ostaju da žive sa tim dovijeka”,  rekla je Šabanova udovica Gordana.

Za dvostruko ubistvo iz nehata, nanošenje tjelesne povrede iz nehata, kao i opasne radnje u saobraćaju, te vožnju bez vozačke dozvole, optužen je Nijemac, turskih korijena, rođen u Giterslou. Prema navodima Okružnog suda, on je priznao krivicu.

Podsjetimo, Šaban Šaulić i njegov klavijaturista Mirsad Kerić poginuli su 17. februara 2019. godine, nakon nastupa u Njemačkoj u noći prije tragedije. Spasilačke ekipe o nesreći su obaviještene u 6:50 časova ujutru. Do 9:30 časova put je bio neprohodan, pošto su vatrogasci dva sata četvoro povrijeđenih ljudi izvlačili iz smrskanih kola.

Kako je kasnije ustanovljeno, Alsin Levent je na dan nesreće vozio bez vozačke dozvole, a bio je i pijan kada je u automobilu “Mazda 6” izazvao tešku nesreću na putu A2 u blizini Gitersloua. Kako je utvrđeno, Levent je vozio brzinom od 160 km/h, na mjestu gdje je u tom trenutku bilo dozvoljeno voziti 80 km/h. (Blic)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,