Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Po jedan za svaku godinu života: Bijeli bagremovi za Đorđa Balaševića u dvorištu seoske škole kod Niša

Preuzmite sliku

Đorđe Balašević, od koga su se paljenjem svijeća, porukama i pjesmama opraštali poštovaoci širom Balkana, dobio je svoj park u dvorištu Osnovne škole “Branislav Nušić“ u selu Donja Trnava kod Niša.

Nastavnici i đaci zasadili su 68 bijelih mađarskih bagremova, po jedan za svaku godinu života kantautora koji je 19. februara preminuo od posljedica zaraze koronavirusom, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim na Balaševića, park će podsjećati na sve koji su izgubili bitku protiv bolesti COVID-19, kaže direktor škole Marko Ristić. Ideja da na ovaj način uredi školsko dvorište i obogati botaničku baštu koja već ima 400 vrsta biljaka, došla mu je, kaže, “tiho, nezvana, sama“.

 • “Ideja je izazvana emocijama zbog smrti Đorđa Balaševića, ali i svih ostalih koji su stradali od ove bolesti“, kaže Ristić.

  Pod krošnjama bagremova, govori on, zabavljaće se, zaljubljivati i učiti “neki novi klinci“, oko 220 đaka matične škole i izdvojenih odeljenja iz devet okolnih sela.

  Učenici koje je isporuka sadnica zatekla u školi rado su pomogli u sadnji.

  “Mališani su uvijek za akciju, više vole da budu u dvorištu nego u učionici. I sada su raspoložni i da pričaju, i da sade bagrem. Raspoloženje je pozitivno jer je priča lijepa i ekološka“, navodi Ristić.

  Ideja o “Đoletovom parku“ u dvorištu škole otvorene 1956. godine obradovala je čitav kolektiv i roditelje đaka jer, smatra Ristić, ne postoji niko u bivšoj Jugoslaviji kog neka Balaševićeva pjesma nije dirnula bar jednom u životu. Narudžbinom 68 bagremova bio je dirnut i njihov proizvođač iz Banata.

  “Teško smo došli do sadnica. Nekoliko rasadnika sam zvao, svi su rekli da mogu tek na jesen da nam prodaju sadnice. Onda sam pozvao čovjeka iz Srpske Crnje. Kada sam mu rekao za koju su svrhu, da će biti posvećeni Đorđu Balaševiću i da nam zato treba 68 sadnica, najpre je s one strane žice bila tišina, a onda je rekao da stižu za tri dana. Nije želio ni novac“, navodi Ristić.

  Jasno mu je da mnogi đaci, pogotovo mlađi, ne poznaju dobro Đorđa Balaševiča, ali će, očekuje, zbog ovog parka naučiti o kakvom je umjetniku riječ. Pitaće učitelje, nastavnike i roditelje po kome je njihov park dobio ime i u odgovorima moći da čuju samo riječi hvale.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje