Četvrtak, 4. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Olivera Ćirković prokomentarisala pljačku zlatare u Splitu i otkrila šta lopovi nisu smjeli uraditi

Način na koji su provalili i ukrali stvari iz zlatarnice u Splitu ima neke potpise Pink Panthera. Nisu privlačili puno pažnje, sve su obavili brzo i znali su šta rade, rekla je Olivera Ćirković, nekadašnja šefica jednog ogranka te svjetski poznate bande lopova.

Prošla su dva dana nakon jedne od najvećih provala na splitskom području. Policijski istražitelji su u zlatari Đonlić ponovno razgovarali s vlasnikom pokušavajući prikupiti sve moguće informacije. Jer trojica maskiranih profesionalaca odnijeli su iz zlatare na vrhu Bosanske ulice, u samom središtu Splita, plijen vrijedan najmanje dva miliona kuna. Tako barem tvrdi vlasnik. Uzeli su više od sedam kilograma zlatnog i srebrnog nakita te nešto gotovine. Provalili su u zlataru oko 2.15 sati u noći na ponedjeljak, a snimci kamera jasno pokazuju kako su znali šta rade.

Podignuli su rolo vrata kao da ulaze u vlastitu kuću i potom macolom, velikim čekićem, razbili staklo a ulaznim vratima. Iako se alarm upalio, trebalo im je nešto više od 60 sekundi da “počiste” sve vrijedno iz zlatare. Trojica maskiranih muškaraca su se u malom prostoru snalazili izvrsno, nije bilo nesporazuma niti spoticanja, posao je bio dobro podijeljen. Očigledno su već sve znali te su u velike torbe, s kojima su došli, natrpali zlatninu i pobjegli. Zanimljivo je da su ostavili macolu. Činilo se da ju je jedan od pljačkaša namjeravao uzeti, drugi mu je naredio da je ostavi.

Vezano | Objavljen snimak pljačke u Splitu: Pogledajte kako su lopovi za dvije minute ‘opuhali’ zlataru 

– Pink Pantheri ne bi krali ladice sa zlatom, kao što su to ovi učinili. Stavili su ih u te torbe koje su bile predviđene za njih, ali sve se to nekako čini glomazno i upadljivo. Isto tako, pogreška je što su ostavili taj čekić jer je prvo pravilo da se sve nosi sa sobom – pojašnjava Olivera.

Dodala je kako je to postao dokaz protiv njih. Ako je na macoli ostao kod, moći će otkriti gdje je kupljena te je koristiti na sudu.

Lopovi su na izlasku čak zatvorili rolo vrata, da bi potom pobjegli prema Bosanskoj ulici. Inače, u Splitu su dvije zlatare istog prezimena koje vode braća. Ova opljačkana je novija, nalazi se u centru te su pljačkaši vjerovatno imali vozilo za bijeg. Vjerovatno ne bi daleko trčali po gradskim kalama, iako u to vrijeme ondje nema puno prolaznika. Na vrhu ulice postoji druga kamera jer je u desetak metara smješteno još nekoliko trgovina nakitom. Postoji sumnja kako su danima izviđali nemaskirani pa istražitelji provjeravaju i nju.

Pitanje je i kako će “utopiti” plijen. Vlasnik zlatare upozorio je kolege da budu oprezni prilikom kupnje robe sumnjivog podrijetla. Nisu bili osigurani, a navodno su premije osiguranja toliko visoke da bi plaćanje ugrozilo poslovanje. Ovako je cijela šteta pala na leđa vlasnika. Naravno, ako se provalnici ne pronađu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,