Četvrtak, 20. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oglasila se Američka ambasada u Beogradu o sankcijama Vulinu

Preuzmite sliku

Ambasada SAD u Srbiji oglasila se nakon što je danas Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) uvela sankcije direktoru BIA i bivšem ministru unutrašnjih poslova Srbije Aleksandru Vulinu.

Podsjetimo, kako piše u obrazloženju, Vulin je “umiješan u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”.

Vezano | Aleksandru Vulinu uvedene američke sankcije zbog trgovine drogom i oružjem

Američka ambasada u Beogradu poručila je da ova akcija nije usmjerena ni na jednu od institucija Republike Srbije.

“Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije Aleksandru Vulinu, direktoru Bezbjednosno-informativne agencije, nekadašnjem ministru odbrane i unutrašnjih poslova. Ova akcija nije usmjerena ni na jednu od institucija Republike Srbije. SAD su nepokolebljive u naporima da razotkriju uključene u koruptivne i destabilizujuće aktivnosti koje podrivaju vladavinu prava na Zapadnom Balkanu i produbljuju maligni uticaj Rusije u regionu. SAD nastavljaju sa podrškom građanima Srbije na putu ka reformi pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije i stvaranju bolje budućnosti“, navodi se u objavi ambasade SAD na Twitteru.

Podsjetimo, vijest o stavljanju Aleksandra Vulina na crnu listu SAD objavljena je na sajtu američkog Ministarstva finansija.

On je osumnjičen za koruptivne poslove, prvenstveno u širenju ruskog malignog uticaja u Srbiji, a kako piše u obrazloženju, Vulin je umiješan u ”međunarodni organizovani kriminal, ilegalnu trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije”.

Njegove postupci su, kako se navodi, unaprijedili korupciju u državnim institucijama u Srbiji, a pod tim se misli na zloupotrebu položaja za lične interese, a to podrazumijeva i uključenost u trgovinu narkoticima.

Sva njegova imovina u Americi sada je blokirana, poručuju iz SAD.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,