Četvrtak, 21. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Novalja: Prijavljen jer je s arheološkog nalazišta uzeo ljudsku kost

Preuzmite sliku

Talijanski državljanin krivično je prijavljen i priveden jer je s arheološkog lokaliteta Jaz na otoku Pagu otuđio ljudsku kost, a bit će saslušan u Državnom tužilaštvu u Zadru, izvijestila je u ponedjeljak Policijska uprava Ličko senjska.

Trideset trogodišnji Talijan osumnjičen je da je 10. avgusta na arheološkog lokaliteta Jaz u Novalji uzeo ljudsku kost dugačku 20 centimetara, a krivično je prijavljen zbog povrede mira pokojnika. Bit će saslušan u zadarskom Državnom tužilaštvu, piše Hina.

Krivični zakon Republike Hrvatske propisuje da će se osoba koja neovlašteno iskopa, odnese, ošteti, uništi, sakrije ili premjesti tijelo ili dio tijela umrle osobe, odnosno oskvrne tijelo, kazniti zatvorskom kaznom do dvije godine trajanja.

Na popisu kulturno povijesne baštine grada Novalje Arheološko nalazište Jaz je opisano kao kasnoantički lokalitet izvan naselja, unutar starog groblja, s ostacima ranokršćanske bazilike, te ima značaj zaštićenog kulturnog dobra sakralne graditeljske baštine. Bazilika je bila grobljanskog karaktera i predstavlja jedan od najstarijih ranokršćanskih bazilikalnih kompleksa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje