Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nastavljeni protesti u Beogradu: Demonstranti traže rasvjetljavanje sumnji u izborne neregularnosti

Preuzmite sliku

U Beogradu su danas nastavljeni protesti sa zahtjevom za istragom i rasvjetljavanje sumnji o izbornim neregularnostima u Srbiji, javlja Anadolu.

Demonstranti, uglavnom studenti, su se okupili u 11 sati ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u Beogradu, a pridružili su im se i demonstranti iz Novog Sada.

Demonstranti su pročitali svoje kritike i zahtjeve, a prva stavka se tiče, kako tvrde, nepravilnosti pri izradi biračkih spiskova i registraciji birača.

 • Sumnjaju u krađu glasova na izborima i nepropisno rukovanje izbornim materijalom.

  Pozivajući se na ustavno pravo na slobodne izbore, demonstranti su kazali da svaki pojedinac ima pravo izbora i da tu ne smije biti prisile.

  Traže provjeru i ažuriranje biračkih spiskova i istragu o sumnjama u krađu glasova.

 • Kako su ranije najavili, ukoliko od Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave ne dobiju afirmativan odgovor na njihove zahteve, demonstranti su nastavili protest uz blokade saobraćaja na dvije lokacije u glavnom gradu Srbije.

 • S druge strane, načelnik Uprave policije Ivica Ivković izjavio je da se za “danas očekuju blokada Ministarstva i na Brankovom mostu”, ne precizirajući da su studenti ti koji će blokirati most. Dodao je da “blokade državnih institucija i mostova neće biti tolerisane” i da će biti podnijete prijave.

 • Beograd je od prošle nedjelje poprište protesta na koje je pozvala koalicija “Srbija protiv nasilja“ sa zahtjevom za poništavanjem izbora, zbog neregularnosti. Protesti su održavani ispred Republičke izborne komisije s početkom od 18 sati.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,